Lodjur dödade fem lamm – och skadade tre

Karlskrona Artikeln publicerades
Från en övervakningskamera i norra Karlskrona för tre år sedan.
Foto: Bertil Larsson
Från en övervakningskamera i norra Karlskrona för tre år sedan.

Fem lamm dödades och ytterligare tre skadades så svårt att de senare måste avlivas efter en lodjursattack i Södra Flymen, natten till i tisdags. – Det är ovanligt att så många djur dödas samtidigt, säger rovdjurshandläggaren Ulrika Olsson Widgren till Sydöstran.

Minst ett lodjur rör sig sedan några veckor i skogarna norr om Rödeby, och i måndags natt inträffade det tredje angreppet mot tamdjur sedan i halva juni; den här gången mot lamm i en väl instängslad ängslycka i Södra Flymen.

– Vid de båda tidigare angreppen dödades bara enstaka får, men här fick alltså sammanlagt åtta lamm sätta livet till, och det är mycket ovanligt, berättar Ulrika Widgren på länsstyrelsen i Karlskrona för Sydöstran.

Lodjuret fick inte med sig något av lammen från beteshagen.

– Nu får vi hålla tummarna för att det här lodjuret hittar någon annan föda än tamdjur. Det är svårt att skydda sig mot just lodjur, som lätt tar sig över även de högsta stängsel.

I fallet i Södra Flymen var det elektrifierade stängslet en bra bit över en meter.

Det nu aktuella djuret har vad man inte vet hamnat på film eller bild någonstans, och man vet därför inte om det är ett hon- eller handjur, eller ungt. Handlar det om det senare kan det röra sig över ganska stora områden på kort tid.

– I fjol hade vi bara ett enda konstaterat angrepp, utanför Ronneby, men tidigare år har det emellanåt handlat om rätt många. Det beviljades ett år också skyddsjakt efter återkommande angrepp mot hjorthägn, minns Ulrika Widgren.

Att det verkligen är ett lodjur som ligger bakom angreppen, och inte om lösspringande hundar eller andra rovdjur, har konstaterats av rovdjursexperten Bertil Larsson i Björsmåla.

– Inget annat rovdjur i landet dödar som lodjuret, genom att bita i halsen och därefter kväva bytet. Man ser det tydligt på skadorna,, berättar Bertil Larsson.

Den drabbade djurhållaren i Södra Flymen har nu tagit hem alla sina lamm, och begärt ersättning för de åtta dödade. Han får stöttning av länsstyrelsen.

– Det är inte mycket mer att göra nu än att hålla tummarna, och hoppas att det inte blir fler angrepp. Jag förstår att många djurhållare i trakten är oroliga just nu, säger Ulrika Widgren.

I dag beräknas det finnas omkring 1 200 lodjur i landet, och det är fler än på många år. Rennäringen har haft stora problem, och det pågår diskussioner kring att flytta populationer söderut. Lodjuret är fridlyst, men det förekommer alltså skyddsjakt emellanåt, inte så sällan i våra båda norra grannlän, och en tamdjursägare har alltid också rätt att avbryta pågående angrepp med våld om alla andra rimliga möjligheter är uttömda.