Lyckat premiärår för Hitta ut

Karlskrona Artikeln publicerades
Leif Ingemarsson, ansvarig för Hitta ut i Karlskrona.
Foto: Staffan Lindbom
Leif Ingemarsson, ansvarig för Hitta ut i Karlskrona.

Första omgången av friskvårdsprojektet Hitta ut har avslutats och arrangörerna är mer än nöjda.

– Över fem procent av invånarna i kommunen har deltagit, säger Leif Ingemarsson.

Friskvårdsprojektet Hitta som drog i gång i Karlskrona för första gången den 1 maj i år har nu avslutats. 1 440 personer i kommunen har registrerat sig som deltagare och ännu fler beräknas ha deltagit.

– Många registrerar inte sig själva utan går med familjen eller i grupper. Svenska Orienteringsförbundet räknar med två till tre personer per registrerad deltagare. Då hamnar vi uppåt 5 000 personer. Det är väldigt bra tycker jag. Det innebär att över fem procent av invånarna i kommunen har deltagit, säger Leif Ingemarsson, från Karlskrona SOK och ansvarig för projektet.

Totalt har de registrerade deltagarna i Karlskrona tillsammans rört sig ett par varv runt jorden och deltagarna verkar inte ha tröttnat på projektet.

– Många har undrat när och var det blir nästa år och de har sagt att detta är det bästa vi har gjort, säger Leif.

Än finns det inget datum för 2019 års omgång men han meddelar att det lär bli runt den 1 maj. Arrangörerna håller dessutom på att planera nya områden, vilka är inte klart men det blir nya. Karlskrona tätort kommer dock att finnas kvar på Hitta ut-kartan eftersom det är det populäraste området. Annars är det många som har upptäckt nya platser.

– Vissa har sagt att de har bott här så länge och ändå sett nya platser. Det är väldigt bra. Det var ett syfte.

Antalet checkpoints eller kontrollstationer ska minst vara lika många nästa gång. 2018 fanns det totalt 150 stycken. Den mest besökta sitter utanför turistbyrån och har registrerats 724 gånger. Den ute på Kungshall ligger också topp tio.

– Vi har fått ut många som inte skulle ha gjort detta annars. Jag känner igen en de som själva har sagt att de inte hade gått annars. Det är ett bra betyg.

Från klubbens sida har det krävts stora resurser. Men det har också genererat i att fler har blivit intresserade av orientering och velat testa hos klubben.

Mellan den 1 maj och 4 november när Hitta ut arrangerades i Karlskrona har det inte gått en dag utan att en kontrollstation i kommunen har registrerats.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.