M-politiker: ta inte emot flyktingpojkar

KARLSKRONA Artikeln publicerades
Camilla Brunsberg (M) är rädd att pojköverskottet i Karlskrona blir större än i Kina.
Foto:Mattias Mattisson
Camilla Brunsberg (M) är rädd att pojköverskottet i Karlskrona blir större än i Kina.

– Könsbalansen i Karlskrona blir skev när politikerna väljer att bara ta emot ensamkommande unga män. Karlskrona får ett större pojköverskott än i Kina, säger Camilla Brunsberg, M.

Det anser Camilla Brunsberg, M, som kräver att Karlskrona kommun även tar emot ensamkommande flickor.

– Det kommer åtta ensamkommande flickor till Sverige varje dag, säger Camilla Brunsberg. Det blir en sned könsfördelning när Karlskrona bara tar emot pojkar. Vi moderater tycker det är sorgligt att Karlskronas tre manliga kommunalråd valt att enbart ta emot ensamkommande unga män.

M gick emot beslutet i kommunfullmäktige att Karlskrona bara ska ta emot enbart pojkar.

– Ett nytt avtal med Migrationsverket är på väg och kommer snart att behandlas av kommunstyrelsen i Karlskrona. Då kommer vi moderater att kräva att vi ska avsluta våra avtal gällande ensamkommande pojkar och enbart ta emot flickor.

Camilla Brunsberg stöder sig på forskning från statsvetare som visar att ett samhälle med ett överskott av män ger ökad brottslighet och mer våld.

Ser det ut så i Karlskrona?

– Jag stöder mig bara på forskningen, säger hon. Självklart kan det uppstå en frustration när en femtedel av alla unga män inte kan bilda familj. Det innebär problematik för ett samhälle.

Enligt uppgifter som Brunsberg tagit fram går det 123 16- och 17-åriga pojkar på 100 flickor i Sverige.

– Hur kommer det då att se ut i Sverige om fem-tio år?, säger hon.

Elina Gustafsson, S, tycker att Camilla Brunsbergs uttalande är "okunnigt populistiskt".

– Jag tror inte att hon vet hur migrationsfrågorna fungerar. Vill man att fler flickor kommer hit måste man förändra utrikespolitiken. Jag ser det som om att Brunsberg inte är beredd att hjälpa barn på flykt.

Kommunalråd Patrik Hansson, S, trodde först att meddelandet kom från Sverigedemokraterna.

– Men till min förvåning var det från Brunsberg. Det förvånar mig att (M) väljer att göra plakatpolitik av den här viktiga frågan. Det är låg nivå. Jag känner inte igen (M) sedan Reinfeldts tid, säger Patrik Hansson.

Enligt Patrik Hansson är det socialförvaltningen som tillsammans med Migrationsverket fördelar platserna. Det är inget politikerna lägger sig i.

– Det kommer flest ensamkommande pojkar. Vi lägger oss inte socialens arbete. När beslut togs för ett år sedan lades det till en tilläggs-att-sats att boenden skulle redas ut oavsett kön och ålder.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.