Målad gribshund – en världssensation!

Karlskrona/Köpenhamn Artikeln publicerades
Stävfiguren hos skeppet Gribshunden som sjönk utanför Ronneby för över 500 år sedan.
Foto:Hanna Franzén
Stävfiguren hos skeppet Gribshunden som sjönk utanför Ronneby för över 500 år sedan.

Danska experter har hittat färgrester på skeppet Gribshundens stävfigur – en världssensation då det är första gången det har konstaterats på ett medeltida krigsskepp.

Färgrester på skeppet Gribshunden, som sjönk utanför Ronneby år 1495, är första gången i världen som det har konstateras på ett medeltida krigsskepp, skriver Blekinge Museum i ett pressmeddelande.

Medeltida skepp var sparsamt målade och hade mest tjära på sig. Det finns en teori att de partier som faktiskt var målade till stor del var kastellen och skulpturerna. Något som inte har kunnat beläggas arkeologiskt förrän den upptäckt som nu har gjorts i Köpenhamn.

– Bemålningen är en viktig pusselbit för förståelsen för det unika skeppet och dess funktion, liksom för kunskapen om hur skepp från Columbus tid verkligen såg ut. Gribshunden är det bäst bevarade 1400-talsskeppet i världen, säger Siiri Irskog på Blekinge museum i Karlskrona, som beställt analysen och som förvaltar fynden från skeppet.

Anledningen till att man målade stävfiguren vara att kunna skrämma fienden när man gick in för att borda sin antagonist.

– Tyvärr går det inte att se vilka färger som använts, pigmenten är för fragmentariska och kontaminerade. Men vi vill gärna undersöka sedimentet på bottnen där figuren legat för att se om det kan finnas ytterligare spår där, säger konservatorn Kristiane Straetkvern vid Danska Nationalmuseet som lett arbetet.

– Men självklart är det spännande redan nu, med de här resultaten, tillägger hon.