Målet är att rektor Johan ska kunna äta igen

RONNEBY Artikeln publicerades
Den argentinske specialterapeuten Alfredo Fortese har i veckan besökt Tullskolans före detta rektor Johan Johansson för att hjälpa till med rehabiliteringen. Förhoppningen är att Johan ska kunna börja äta mat. 4 bilder
Foto:Maths Olsson
Den argentinske specialterapeuten Alfredo Fortese har i veckan besökt Tullskolans före detta rektor Johan Johansson för att hjälpa till med rehabiliteringen. Förhoppningen är att Johan ska kunna börja äta mat.

Johan Johanssons anhöriga är hoppfulla efter mötet med specialisten från Argentina. Nu är målet att han ska kunna smaka mat.

Att få äta yoghurt eller fruktpuré eller kanske till och med smaka lite glass skulle antagligen höja livskvalitén mycket för Tullskolans före detta rektor Johan Johansson.

Att då och då få känna en smak i munnen i stället för att enbart sondmatas, det är målet som Johan, hans familj och hans personliga assistenter nu jobbar mot.

Under två dagar har man fått experthjälp av den argentinske specialistterapeuten Alfredo Fortese.

– Han är specialist på svalg och har kollat varför Johan inte kan svälja. Johans muskler under hakan har gått tillbaka eftersom han inte har använt dem, berättar Johans fru Karin Johansson.

Men nu har Johans assistenter fått lära sig hur de med hjälp av apparater bland annat kan träna upp hans muskler så att han i nästa steg ska kunna börja äta så smått.

– Allt som gynnar Johan är ju bra och det här ska bli spännande att prova. Med hjälp av massage ska vi se om han kan få ner mjukare mat, säger en av Johans assistenter Nina Gustafsson.

Och Alfredo Fortese är positiv efter att ha träffat Johan.

– Jag har sett liknande fall där det har gått bra. Jag tror att Johan har goda chanser att åtminstone äta något, även om man kanske inte kan ersätta all sondmatning med vanlig mat, säger han.

Johans fru Karin berättar att hans tillstånd svänger men att medvetandegraden helt klart har ökat. En bra dag kan han göra rörelser på kommando och till exempel göra tummen upp åt något han gillar. Men exakt hur mycket han förstår är svårt att säga då han inte kan säga något.

– Men om han nu kan komma i gång med tungrörelser hoppas jag ju att han också ska kunna börja kommunicera med tal. Vi gör allt vi kan och provar alternativa vägar. Går det så är det jättebra och går det inte så har vi i alla fall försökt.

Fakta

Specialisthjälp

Det var efter mordet på flickan Yara 2014 som Tullskolans rektor Johan Johansson blev djupt deprimerad och senare hamnade i koma efter en självförvållad olycka.

Nu är han i ett högre vakentillstånd och har tack vare donationer till föreningen Stöd rektor Johan kunnat få hjälp av den argentinske specialisten Alfredo Fortese.

Visa mer...