Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Många äldre är ekonomiskt pressade

Många äldre har svårt att njuta av sin pension eftersom de befinner sig i en ekonomiskt svår sits. Så många som var sjunde person över 65 år har problem med pengar.
Blekinge • Publicerad 23 februari 2018
Ekonomin är inte lätt att få ihop för många äldre.
Ekonomin är inte lätt att få ihop för många äldre.Foto: Jessica Gow/TT

I Blekinges kommuner är mellan 14,6 och 19,9 procent av invånarna 65 år eller äldre ekonomiskt utsatta. Det visar siffror från Statistiska centralbyrån som nyhetsbyrån Siren har stamanställt.

I hela landet riskerar 14,9 procent av personerna över 65 fattigdom, enligt de senaste uppgifterna som kommer från 2016. Det är något färre än året före, då 15,6 procent befann sig på fallrepet.

Annons

– Min förklaring är att det är en tillfällig nedgång som beror på att skatten på de lägsta pensionerna sänktes och inkomst- och tilläggspensionen ökade 2016. Men trenden är fortfarande att pensionärer tappar i förhållande till löntagarna och att antalet pensionärer i relativ fattigdom kommer att öka, säger Anders Thoré, sakkunnig i pensionsfrågor på Pensionärernas riksorganisation (PRO), till Siren

Det kommer kanske inte som någon överraskning att Danderyd är den kommun med minst antal ekonomiskt utsatta personer, med 6,3 procent. Värst är det i Eda i västra Värmland med 31,9 procent.

I Blekinge finns flest ekonomiskt utsatta äldre i Olofström (19,9%), tätt följt av Sölvesborg (19,6%). I alla fem kommunerna har andelen personer på fattiggränsen minskat mot året före.

Foto: TT Grafik: Sydöstran

Som ekonomiskt utsatta räknas andelen personer, 65 år och äldre, som ingår i hushåll med en disponibel inkomst per konsumtionsenhet under 60 procent av medianvärdet. Enligt EU:s definition är det gränsen för att vara i risk för fattigdom.

Betydligt fler kvinnor än män riskerar att hamna i fattigdom. Enligt Anders Thoré beror det bland annat på att kvinnor oftast tjänar mindre än män och att fler kvinnor har deltidsjobb.

En ansträngd ekonomi kan få stora konsekvenser, säger Anders Thoré.

– Konsekvenserna är att man kanske inte har råd med det allra nödvändigaste. Man behöver pengar till hyra och mat och därutöver blir det inte mycket över, varken till sociala aktiviteter eller saker som läkarbesök.

Johan HultgrenSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons