Många söker hjälp hos Stödkassen Blekinge

KARLSKRONA Artikeln publicerades
Emma Jensen berättar att Stödkassen Blekinge får allt fler hjälpsökande under hela året men att de nu också märker av en markant ökning sommartid.
Foto:Maths Olsson
Emma Jensen berättar att Stödkassen Blekinge får allt fler hjälpsökande under hela året men att de nu också märker av en markant ökning sommartid.

Ovanligt många har sökt hjälp hos Stödkassen Blekinge i sommar. Nu vädjar föreningen om matbidrag.

Stödkassen Blekinge har under ett par veckor haft stängt för att de som engagerar sig i föreningen ska få en liten semester. När verksamheten drog i gång igen den här veckan var mejlkorgen full.

– Sommaren brukar vara vår lugna period då vi kan få andas lite. Generellt brukar vi ha 5-6 sökande familjer mellan juni och augusti. Men i år ökar sökningarna och kön blir längre. Bara under de 14 dagar som vi har haft stängt har vi fått en kö på runt tio familjer, säger Emma Jensen.

– Nästa år får vi fundera på om det ens finns möjlighet att vi stänger.

Emma Jensen säger att man brukar kunna lösa de sökningar som kommer i maj och juni och att det sedan är lugnt till efter sommaren.

– I slutet av augusti ökar det igen då föräldrar oftast försökt ge sina barn ett drägligt sommarlov och kanske köpt den där glassen och fikan som de egentligen inte haft råd med.

Har ni möjlighet att hjälpa alla familjer som nu söker hjälp?

– Vi har fantastiska givare så det brukar lösa sig, men det kan ta lite längre tid innan familjerna får hjälp.

Emma Jensen ansvarar för verksamheten i Karlskrona och Pernilla Runsten för Ronneby. I västra delen av länet har man hjälp av privatpersoner som kör ut med varor till de sökande. De märker att allt fler behöver hjälp under hela året.

– Sökningarna ökar markant för varje år som går och vi upplever också att det tar längre tid för familjerna att få bistånd av socialen.

Tidigare nådde Stödkassen Blekinge inte ut till så många äldre, men det har det till viss del blivit ändring på nu.

– Många äldre vänder sig till kyrkan och de i sin tur vänder sig till oss så vi har fått en ökad mängd sökningar med fattigpensionärer. Det är skrämmande hur många som sitter ensamma i sina stugor utan mat. Hur hösten och vintern blir vågar vi inte ens tänka på, säger Emma Jensen.

Om du vill hjälpa Stödkassen Blekinge med ett bidrag kan du besöka deras Facebooksida där det finns mer information.

Fakta

Stödkassen Blekinge

Stödkassen är en ideell förening, med huvudsäte i Upplands-Bro, som finns över hela landet.

Föreningen hjälper personer som hamnat i tillfällig ekonomisk knipa. Tack vare privata givare och företag kan föreningen skänka mat, hygienartiklar och kläder till de som behöver hjälp.

Det att söka hjälp max två gånger, sedan försöker föreningen hjälpa familjerna med en mer långsiktig lösning genom exempelvis socialen.

Sökningar tas emot på mejl och telefon och i Blekinge har man verksamhet över hela länet.

Över 9 000 personer gillar och följer Stödkassen Blekinge på Facebook.

Visa mer...