Massivt motstånd mot ny skola

Karlskrona Artikeln publicerades
Foto: Mattias Mattisson

Under torsdagen beslutade politikerna att Karlskrona kommun ska ansöka om att starta en internationell skola.

Men flera partier vill skrota de planerna och får hit en friskola istället.

– Vi tog beslut om att skicka in en ansökan till Skolverket och det välkomnar jag, säger Sandra Bizzozero (S), ordförande för kunskapsnämnden.

Ansökan gör det möjligt för Karlskrona kommun att starta en internationell grundskola i egen regi – där hela utbildningen är på engelska.

Moderaterna röstade för en ansökan – men hade hellre sett att friskolan Engelska skolan etablerade sig i Karlskrona.

– Vi ville inte sätta käppar i hjulet för en ansökan. Men det finns för många frågetecken och vi vill hellre få hit Engelska skolan än att driva utbildningen i egen regi. Det är vårt huvudspår, säger Emma Swahn-Nilsson (M).

Även kommunalrådet Börje Dovstad (L) är inne på samma linje som Moderaterna.

– Jag tycker att vi ska uppvakta Engelska skolan om de vill komma hit. Det är ett färdigt koncept och en bra utbildning. Men jag är inte emot en internationell skola i kommunal regi, säger Börje Dovstad.

Sverigedemokraterna röstade för en ansökan – eftersom behovet finns från näringslivet – men de ser hellre en annan lösning.

– Den skolan vi ansöker om nu är inte riktat till alla barn. Utan blir en skola för barn som tillfälligt bor i Karlskrona som ska drivas med skattemedel. Huvudfokus måste vara att ha en skola för alla barn som bor i Karlskrona, säger Christopher Larsson (SD).

Enligt kunskapsförvaltningen är det dyrare att driva en internationell skola än en vanlig grundskola.

– Förvaltningen får titta på kostnaden och sedan komma tillbaka till nämnden, säger Sandra Bizzozero.

Kan kommunen ångra sig även att ni söker?

– Ja, man måste inte starta utbildningen bara för man söker, säger Sandra Bizzozero.

En internationell skola som kommunen vill starta i egen regi är inte anpassad för alla elever.

– Det finns en lag sedan 2013 som styr det. De elever som får gå på skolan ska ha föräldrar som tillfälligt jobbar en period i Karlskrona. De kan också ha engelskspråkiga föräldrar eller planerar att åka ut i världen i framtiden, sa Helen Enarsson Allevang, på kunskapsförvaltningen, till Sydöstran i går.