Mi Tyler: "Att komma tillbaka är fantastiskt roligt, men också lite läskigt"

Karlskrona Artikeln publicerades
Författaren Mi Tyler från Karlskrona är aktuell under kammarmusikfestivalen Carlscrona Classic tillsammans med tonsättaren Benjamin Staern. Festivalen pågår mellan 17-20 augusti.
Foto:Agnethe Alm
Författaren Mi Tyler från Karlskrona är aktuell under kammarmusikfestivalen Carlscrona Classic tillsammans med tonsättaren Benjamin Staern. Festivalen pågår mellan 17-20 augusti.

Det har varit ett spännande och kreativt år för författaren Mi Tyler från Karlskrona. I dagarna är hon aktuell på hemmaplan under kammarfestivalen Carlscrona Classic.

Den numera Malmöbaserade författarinnan bidrar till festivalen med ett operastycke som hon tagit fram tillsammans med tonsättaren Benjamin Staern. Sången framförs av mezzosopranen Hanna-Maria Strand.

Stycket som heter "Ro mig hem" kom till genom att Mi Tyler läste den ursprungliga versionen av "Ro mig hem" som från början är en dikt.

– Det är för mig en väldigt personlig text. En text som handlar om viktiga och riktiga saker som medmänsklighet och att finnas där för någon annan när allting går sönder, säger Mi Tyler.

Mi Tylers text trollband tonsättaren Benjamin Staern och ett samarbete påbörjades.

– Jag blev totalt förälskad i lyriken. Jag såg bilder direkt och skrev faktiskt första utkastet på stycket redan när jag läste det första gången. Det är en dramatisk dikt som jag ville fylla med liv, säger Bejamin Staern.

När Benjamin Staern tonsatte stycket var det tänkt för en sopran och åtta cellister. Under Carlscrona Classic kommer det framföras med en framförs det precis så, men också med en flygel.

– Man kan säga att "Ro mig hem" får nytt liv. Det är jättehärligt och fantastiskt roligt att få göra det här i Karlskrona, men också lite läskigt. På något sätt så räknas det mer hemmaplan vad man gör och hur man gör det. Karlskrona har alltid varit hemma för mig, säger Mi Tyler.

Det senaste året har varit ett kreativt år för författarinnan. Hon har haft två boksläpp, varav ett en barnbok, medverkat i den nya novellantologin "Totalstopp", skrivit poesi och teatermanus.

– Alla texter som jag skrivit det senaste året har en sak gemensamt och det är att jag har skrivit om kvinnor och flickor. I mycket av litteraturen förr, som i folksagor och så vidare, har flickor en ganska hjälplös roll. De är en Törnrosa som blir räddad av en prins. Brinner man för jämställdhet får man se till att litteraturen i dag genomsyras av det, säger Mi Tyler.

I pendangen "Historien om en soldat", som Mi Tyler och Benjamin Staern har gjort en ny version av, är prinsessan en person som räddar sig själv genom integritet och handlingskraft.

– Det är girl power 2017 á la Staern och Tyler, säger Mi Tyler.