Miljöpartiet vill odla på taken

Karlskrona Artikeln publicerades
Takodlig i Oslo.
Foto:Aas, Erlend
Takodlig i Oslo.

Var hittar man plats för att odla inne i stan?

Jo, på taken.

Det menar Miljöpartiet efter ett seminarium om stadsodling.

– På platta tak kan man ha odlingslådor för de boende i huset eller i närheten, menar Olle Hilborn, som är språkrör för Miljöpartiet i Karlskrona.

Andra tak kan vara lämpligare för låga täckande växter som sedum och taklök.

– Sådana gröna tak suger upp nederbörd och föroreningar.

Finns det inte miljöpolitisk motsättning här - ska det inte vara solceller på taken?

– Ser man på hur det ser ut på taken idag, så är de allra flesta varken gröna eller har solpaneler. Det finns plats för både och, menar Olle Hilborn.

Inte minst när man bygger nytt bör man ge plats för odling:

– I dag finns det normer för hur mycket parkeringsplats det ska finnas per lägenhet. På samma sätt borde man kunna avsätta ett antal kvadratmeter odlingsyta per lägenhet, antingen på marken eller på taken.

– Odling är också ett bra sätt att underlätta integrationen och gemenskapen mellan grannar när man möts vid sina odlingslotter.

– Vi bör också öka självförsörjningsgraden av livsmedel i samhället.

Skulle man kunna lägga ut fler koloniområden?

– Nackdelen är att de skulle ligga i utkanten och de flesta skulle behöva ha bil för att ta sig dit. Fördelen med stadsodling är att det är nära.

– Tänk om man jobbar i stan, och bara kan gå upp till sin odlingslåda på taket till p-huset Urmakaren på lunchen och vattna och rensa lite, säger Olle Hillborn.

Fakta

Stadsodling och gröna tak

Det finns flera exempel på fungerande takodling.

Ett av de största är Öster Gro på Österbro i Köpenhamn, där man odlat upp 600 kvadratmeter på taket till en gammal bilhall.

En kabelfabrik i Helsingfors har en stadsodling på taket, och i London finns det flera populära takträdgårdar.

I Karlskrona har den nyaste delen av BTH ett grönt tak med sedum och taklöksväxter. Dessutom har planarkitektstudenterna anlagt en liten stadsodling med växthus på gården.

En av de större stadsodlingarna finns i Växjö, Ekobackens stadsodlig som driva av kooperativet Macken - men den är på marken.

Visa mer...