Mindre pengar till migrant-härbärge

Karlskrona Artikeln publicerades
Johanna Juhlin, Svenska kyrkan i Karlskrona.
Foto:Maths Olsson
Johanna Juhlin, Svenska kyrkan i Karlskrona.

Kyrkorna i Karlskrona ser ut att få mindre än hälften av pengarna de ansökte om för att starta ett härbärge för EU-migranter i vinter.

Tidigare i höstas ansökte Svenska kyrkan, Pingstkyrkan, Frälsningsarmén och Equmeniakyrkan i Karlskrona om pengar från kommunen för att starta ett härbärge för EU-migranter. Detta för att ge Karlskronas runt 20 EU-migranter tak över huvudet under vintern.

De ansökte om 210 000 kronor för att kunna hålla härbärget öppet minst två dagar i veckan. Men nu ser det ut som att de kommer få mindre än hälften av pengarna de har ansökt om. Socialförvaltningen på kommunen som har behandlat ansökan föreslår att de ska få 85 000 kronor. Detta är nämligen allt som finns kvar av socialnämndens föreningsbidrag.

– Vi kan tyvärr inte förslå att nämnden betalar ut mer än vad som finns kvar på kontot för föreningsbidrag, säger Jesper Björnsson, utvecklingschef på socialförvaltningen.

Detta innebär att härbärget inte kan ha öppet lika mycket som det var tänkt.

– Vi står inte och faller med detta utan vi kommer att hålla öppet ändå. Men det kan bli så att vi inte kan ha öppet så mycket som vi vill och det är tråkigt. När beslutet kommer får vi sätta oss ner och titta på hur vi kan använda de pengar vi får på bästa sätt, säger Johanna Juhlin, präst i Svenska kyrkan i Karlskrona.

– Vi kan även rikta vissa av våra kollekter till det här och be om gåvor från våra församlingsmedlemmar, säger Johanna Juhlin.

Kyrkorna hade planer på att erbjuda EU-migranterna enklare undervisning i svenska och samhällsinformation på härbärget, men detta kommer troligtvis inte bli aktuellt nu.

– Vi kommer nog få hänvisa dem till andra ställen, exempelvis Kungsmarkskyrkan där vi har språkundervisning på måndagar och onsdagar. Det är viktigt att migranterna förstår hur den svenska kulturen och de svenska systemen fungerar, säger Johanna Juhlin.

Socialnämnden ska besluta om härbärgets framtid på måndag.

Förra året drev kyrkorna ett härbärge för EU-migrater i medborgarhuset i Lyckeby, och nu pågår diskussioner med kommunens fastighetsavdelning för att hitta en lämplig lokal för årets härbärge.