Misstänkt för skottlossning frias

Karlskrona Artikeln publicerades
Foto: Johan Nilsson/TT

En man blev skjuten i ryggen av någon i baksätet under en färd på Österleden tidigare i år. Nu frias en 28-åring som tidigare misstänktes för vållande till kroppsskada. Däremot döms han för en lång rad andra brott.

Med femton åtalspunkter hade tingsrätten nyligen fullt upp med en ung man från Karlskrona. 28-åringen misstänktes bland annat för att ha skjutit en annan man i ryggen i ett uppmärksammat fall den 2 september i år.

Föraren hade anlitats för att köra 28-åringen och hans vänner efter en utekväll men under färden gick något snett. Föraren hörde det metalliska ljudet av en mantelrörelsen från en pistol och sedan small det till. Efter en kort stund insåg han att han blivit skjuten.

28-åringen blev utpekad som den som höll i pistolen. Själv har han nekat till brott.

På grund av bristande bevisning frias han nu från grovt vållande till kroppsskada. Tingsrätten konstaterar att vapnet som användes vid skjutningen aldrig har återfunnits och att det är oklart vem som satt var i baksätet. Att föraren sett 28-åringen med pistolen efter händelsen förändrar inte bedömningen, enligt tingsrätten.

Föraren klarade sig med sårskador, men upplever enligt rättegångshandlingarna en rädsla för att återvända till Karlskrona.

28-åringen döms dock för andra brott. Han bedöms vara skyldig för framkallande av fara för annan, stöld, våldsamt motstånd, vårdslöshet i trafik, grov olovlig körning, tre fall av rattfylleri, obehörigt avvikande från trafikolycksplats samt ringa narkotikabrott.

Flera av brotten går att koppla till en stöld mot en butik i Kristianopel tidigare i år. Vid inbrottet hade någon använt en bil för att få upp dörrarna och sedan vänt upp och ner på butiken och kontoret.

Butiksägaren har berättat i förhör hur allt var omkullkastat och att det saknades en lång lista föremål.

Lite senare under kvällen fick en polispatrull syn på en bil som kopplades till inbrottet. Bilen hade anmälts stulen tidigare. När poliserna försökte få stopp på bilen började föraren köra därifrån. Polisbilen blev prejad ett par gånger innan jakten avslutades.

Bakom ratten satt 28-åringen. I förhör har han förnekat inblandning i brottet. Det trots att man funnit en rånarluva med spår av hans DNA i bilen och fotspår i butiken som matcher 28-åringens skor.

På frågan varför han flydde från polisen svarar mannen att han lånat bilen av några kompisar. Han erkänner att han tagit lite droger och att han blev orolig när han såg polisen.

28-åringen döms till skyddstillsyn och han ska även genomgå en åtta månader lång behandling mot drogmissbruk. Tingsrätten konstaterar att mannen kunde ha dömts till fängelse, men eftersom många av brotten begåtts under påverkan av droger ses behandling som ett lämplig val av påföljd.