Misstänkt fusk med sjukdagar inom kommunen

Karlskrona Artikeln publicerades
Foto: Mattias Mattisson

Nästan 300 sjuk- och semesterdagar och annan ledighet har aldrig redovisats som frånvaro inom Karlskrona kommun.

Kommunen utesluter inte att det handlar om fusk.

Kommunen upptäckte felet på funktionsstödsförvaltningen på grund av en slump när man skulle utreda risken att stå utan vikarier.

Då upptäcktes en stor skillnad mellan frånvaron hos de anställda och beställningen av vikarier. För 288 arbetspass där vikarier hade plockats in hade det inte redovisats någon frånvaro. Under en annan period handlade det om 255 arbetspass, det rapporterar Blekinge läns tidning.

Personalen på kommunen tror att det kan bero på flera olika saker, exempelvis att de anställda inte har förstått hur systemet fungerar, att man glömt bort att redovisa men de kan heller inte utesluta fusk.

– Jag önskar att jag kunde säga nej, men bland 1 000 medarbetare finns det förmodligen alltid någon som försöker tänja på gränserna. Det kan inte uteslutas, säger Claes Wiridén, som var förvaltningschef under den aktuella perioden, till BLT.

Nu ska cheferna på förvaltningen titta närmare på det som har kommit fram och presentera resultatet för ledningen under våren.

– Med tanke på att de felande siffrorna utgör två procent av all begärd vikarietid utgör de bara en liten del. Men det är fortfarande allvarligt, rätt ska vara rätt. Vi måste titta närmare på vad som kan ligga bakom. I några fall handlar det bara om att ansvariga chefer inte attesterat i tid, säger Claes Wiridén till BLT.