Skottlossning mot cafeét förbryllar – kula hittad

Karlskrona Artikeln publicerades
Foto:Thomas Törnqvist

Skottlossningen på Klaipedaplatsen i natt omgärdas fortfarande av idel frågetecken. Det finns ingen känd hotbild mot konditoriägaren.

– Han är förstås ledsen, och orolig – men förstår absolut ingenting, säger en vän till den unge konditoriägaren till Sydöstran. Själv vill denne i nuläget inte prata med media.

– Jag förstår att det uppstår rykten och spekulationer nu, eftersom det rått en del turbulens i den lokala cafévärlden under hösten, fortsätter vännen.

– Men jag vill inte tro annat än att anrika Lennarths bara blev skottavla av en ren tillfällighet.

Det var vid kvart i tre-tiden i natt som ett vittne larmade polisen om skottliknande smällar från Klaipedaplatsen, i centrala Karlskrona.

– Vi hade en patrull på plats strax därpå, men den hittade inga förklaringar till smällarna, eller upptäckte heller några skador på byggnader och fönster, berättar Calle Persson, presstalesman vid polisen Region Syd, för Sydöstran.

Det var först när ett varubud kom till konditoriet tidigt i morse som skotthålen i de stora rutorna upptäcktes. Då skickades polis dit på nytt, liksom tekniker och en specialsökhund med inriktning på krutrester och vapendelar.

Hunden markerade inte för någonting, men däremot gjorde teknikerna vissa fynd på platsen, bland annat i den intilliggande fontänen Fisken.

Under hela förmiddagen var platsen avspärrad, och Lennarths konditori hölls av förklarliga skäl stängt. En omfattande teknisk undersökning gjordes i lokalerna. Bland annat sökte man efter kulor, och mätte hålen i rutorna, liksom ingångsvinklar.

Enligt uppgift till Sydöstran handlar det om tre hål; varav två större – som skulle kunna åstadkommits av till exempel en kulhammare. Och så ett mindre, som definitivt påminner om ett kulhål.

Det ska också ha hittats minst en kula inne i lokalerna. Men inga skador på väggar och tak. Eller glasdiskar.

Det hördes också vittnen under dagen, och knackades dörr i området. Flera har vittnat om smällarna, och enligt uppgift ska ett vittne också ha sett två män snabbt skynda från platsen strax efter skottlossningen.

Polisen hoppas nu på hjälp med iakttagelser på och omkring Klaipedaplatsen vid tiden före, under och efter skottlossningen. Och även på andra platser på Trossö, eftersom det vanligen inte är så mycket folk i rörelser då en tisdagsnatt.