Misstänkt utbrott av lunginflammation på äldreboende

Ronneby Artikeln publicerades

En person har avlidit och omkring tio personer misstänks ha insjuknat i lunginflammation på äldreboendet Lindebo i Ronneby.

Ett misstänkt utbrott av lunginflammation har drabbat äldreboendet Lindebo i Ronneby kommun. En person har avlidit men orsaken till dödsfallet är ännu inte fastställt.

– I väntan på provsvaren går det ännu inte att säga vilken i smitta personen avled, säger Rickard Eitrem, smittskyddsläkare.

Totalt misstänks 13 personer ha drabbats av smittan. En person som just nu vårdas på intensivvårdsavdelning har diagnostiserats med lunginflammation och ytterligare tre personer på boendet har fått diagnosen.

– Vi har under dagen tagit fler prover och svaren väntas komma på tisdag. När vi vet exakt vad de insjuknade har drabbats av kommer vi även att kunna sätta upp en plan för hur smittan ska behandlas, säger Eitrem.

Under torsdagen öppnades återigen matsalen på Lindebo efter att den varit stängd på grund av ett tidigare magsjukeutbrott. Samtidigt upphävdes även de skärpta rutinerna kring hygien och besök.

– Lunginflammation smittar inte via mat och det är därför som matsalen kan öppna trots det nya sjukdomsutbrottet, säger medicinskt ansvarig sjuksköterska Katarina Losell.

Enligt Katarina Losell finns inget samband mellan de båda smittorna.