Misstänkt valfusk i Karlskrona

Karlskrona Artikeln publicerades
Funktionären delade ut redan förkryssade valsedlar utanför vallokalen.
Funktionären delade ut redan förkryssade valsedlar utanför vallokalen.

En fullmäktigekandidat i Karlskrona delade i söndags ut redan förkryssade valsedlar utanför vallokalen i Panncentralen i Kungsmarken – och har nu polisanmälts för otillbörlig valpåverkan.

Det här var SVT Blekinge först att berätta om under onsdagen, och Magdalena Nordin, valansvarig i Karlskronakommun, bekräftade också att en anmälan var gjord, men hänvisade i övrigt till förundersökningssekretessen.

Karl Evald, valansvarig på Länsstyrelsen i Blekinge tror emellertid inte att personens agerande påverkat valet nämnvärt.

Röstresultatet i distriktet har noga kontrollerats, och inget tyder på att så varit fallet.

– Det verkar som om man fick stopp på det i tid, säger Karl Evald till SVT Blekinge.

Han uppger också att valet i det stora hela varit fritt från incidenter.

– Några kunde inte rösta eftersom deras namn redan var strukna i röstlängden, men det är tyvärr inte ovanligt att det blir fel ibland, säger han till SVT Blekinge.

I den polisanmälan som gjorts framgår att fullmäktigekandidaten i Kungsmarken genast åtlydde valnämndens representanter när de påpekade att hans agerande bröt mot lagen – men att det också är oklart om han agerat otillbörligt även vid den förröstning som skett i området.

Det har dessutom polisanmälts att en ännu inte identifierad man i valveckan kom in i förröstningslokalen på CityGross på Mariedal, och började filma personer som röstade, mot deras vilja. Han var aggressiv, och påstridig, och först när personal från butiken grep in mot honom gav han sig motvilligt i väg. Han är anmäld såväl för otillbörlig valpåverkan som för ofredande mot grupp, och han ska även ha uttalat missnöje mot röstningen i ett mejl till valnämnden.

Slutligen har också två andra polisanmälningar avseende samma paragraf gjorts; från Rödebyskolan respektive Amiralen i Vedeby. Okända har skrivit ”SD suger” i en vallokal, respektive i ett valbås.