Mohan från Ronneby sluter cirkeln i Chennai

Blekinge Artikeln publicerades
Mohan Frick från Ronneby satsar på att bekämpa cancer i sitt födelseland Indien.
Foto:Eva Paulsen
Mohan Frick från Ronneby satsar på att bekämpa cancer i sitt födelseland Indien.

Sina första år bodde han på ett barnhem i Indien innan han kom till Sverige och Ronneby. Nu satsar Mohan Frick på att bekämpa cancer i sitt födelseland.

– Drömmen är att skapa möjlighet till alla, oavsett samhällsklass, att få åtminstone palliativ vård och att minska lidande. Och om vissa kan bli bättre vore det underbart! säger Mohan Frick.

Vi möts i Singapore, där entreprenören från Ronneby är baserad sedan ett par månader. Här satsar han på en Asienexpansion av sitt life science-företag Scandinavian ChemoTech, vars elektrokemoterapibehandling av cancer redan används på sjukhus i Indien och på Filippinerna.

– Här är vi mitt i en av världens snabbast växande industriella zoner, med allt vad det innebär för potentiella samarbeten med ASEAN-länderna, säger han.

Men för Mohan är Indien inte bara en marknad, utan också hans födelseland. Från Chennai adopterades han som tvååring till Ronneby, där hans intresse för medicinteknik föddes under en uppväxt som han beskriver i idylliska ordalag.

– Vi hade en havstomt och jag brukade komma hem från skolan och fiska abborre som mamma sedan stekte upp. Jag var tekniskt intresserad och brukade i smyg plocka isär mina leksaker för att se om jag kunde sätta ihop dem igen. Det gick inte alltid så bra, men det märkte mina föräldrar först när jag slutade leka med vissa saker, säger han med ett skratt.

Via sin fars roll som vd på Arjo fick Mohan sommarjobb och traineeplats på medicinteknikföretag i England, Tyskland och USA. Efter det följde jobb i Bryssel, där idén om ChemoTech slog rot. Indien däremot hade han aldrig en större nyfikenhet inför, berättar han:

– Jag hade faktiskt ingen tanke på att resa dit. Det var först vid lanseringen av ChemoTech som jag knöt en ny affärskontakt som visade sig komma från just Chennai. Han kopplade ihop mig med ett sjukhus där som vi kanske kunde samarbeta med och när jag väl var på plats tog jag en taxi ut till mitt gamla barnhem, berättar Mohan. Han blir märkbart rörd när han minns tillbaka.

– Det var oerhört gripande, jag fick bland annat träffa min gamla barnsköterska. På gården mindes jag att det hade funnits en stor brunn i sten och det bekräftade de. Jag har alltid trott att jag omöjligt kunde minnas någonting därifrån, säger han och skakar på huvudet.

Sedan Mohans besök i Chennai har ChemoTech påbörjat samarbeten med sjukhus på Filippinerna och i Indien.

– Vi siktar in oss på utvecklingsländerna och ville egentligen inte satsa på Europa alls, målet är inte att tjäna pengar. Hade det varit det hade jag fortsatt arbeta som affärsutvecklare. Men eftersom efterfrågan varit stor har vi börjat en ansökningsprocess om att få lansera produkten även i Europa, säger han.

I nuläget kan ChemoTechs teknik bara behandla ytliga tumörer. Men Mohan har stora förhoppningar inför framtiden.

– Först efter fem år kan man säga att någon är fri från cancer. Men än så länge har vi patienter som vi behandlat det senaste året där vi inte kan finna någon cancer i dag, säger han.

Förutom att i bästa fall kunna bota patienter hoppas Mohan även på att kunna hjälpa de barn som precis som han själv en gång i tiden blickar mot en osäker framtid.

– När jag besökte mitt gamla barnhem såg jag verkligen hur orättvist livet är, framför allt för flickor. Så nu är planen att finansiera en stiftelse som ger flickor från barnhemmen möjlighet att studera och få en trygg tillvaro. Tanken är att de sedan när de börjat arbeta ska kunna bidra till att hjälpa andra barn, så att cirkeln sluts!

Profil

Mohan Stefan Frick

Ålder: 43 år.

Gör: Vd för och grundare av ChemoTech.

Från: Adopterad från Chingleput utanför Chennai till Ronneby.

Familj: Partnern Susann och två döttrar.

Bor: I Singapore.

Intressen: Matlagning, allt från fransk husman till indisk curry.

Visa mer...