Försvarade sig med specialkniv vid yxattack

Olofström Artikeln publicerades
Den 25-årige man som attackerades i sitt hem utanför Olofström beväpnade sig med en kniv av den här typen.
Foto: Polisen
Den 25-årige man som attackerades i sitt hem utanför Olofström beväpnade sig med en kniv av den här typen.

De tre männen är misstänkta för att beväpnade med en yxa ha trängt sig in i ett hem i utkanten av Olofström och hotat och attackerat paret som bor där.

Trion står nu åtalad för grovt hemfridsbrott, grovt olaga hot och försök till mord. På torsdagen inleddes rättegången vid Blekinge tingsrätt.

En 25-årig man ska på kvällen den 17 februari ha kommit i bråk med en 32-årig man i Olofström. Det slutade med att 32-åringen blev nedslagen, och efter att andra personer gått emellan skiljdes de bägge parterna åt.

Senare på natten bestämde 32-åringen sig för att tillsammans med sin flickvän och två andra män, 30 och 26 år gamla, söka upp den man som fällt honom i dennes bostad utanför Olofström.

De tre männen ska enligt åtalet tillsammans ha brutit sig in i parets villa och försökt ta sig upp på ovanvåningen, där 25-åringen legat och sovit. När de konfronterades av kvinnan som bor i huset ska de ha hotat henne till livet och riktat en yxa mot henne. Därefter ska de ha attackerat 25-åringen i trappan till ovanvåningen.

De tre männen åtalas vid Blekinge tingsrätt misstänkta för grovt hemfridsbrott, grovt olaga hot och försök till mord, och på torsdagen inleddes huvudförhandlingar i målet. Samtliga i trion har erkänt hemfridsbrott, men nekar till olaga hot och försök till mord.

På torsdagsförmiddagen redogjorde kammaråklagare John Dagnevik för sin sakframställan och det förmodade förloppet den där natten i mitten av februari. Han spelade bland annat upp ett antal rekonstruktionsfilmer och två inspelade telefonsamtal till SOS.

Kvinnan som bor i huset har sagt att hon vaknade vid fyratiden på natten av att parets hundar skällde och att hon hörde en bildörr slå igen. Kort därefter bröt sig trion in i bostaden genom att krossa fönstren i huvudentrén och altandörren.

25-åringen hörde tumultet och beväpnade sig då med en spiralformad, skruvliknande kniv som åklagaren har beskrivit som ”märklig”. När han kom ned i trappan ska han ha attackerats av 32-åringen, som svingade en yxa mot honom.

På torsdagen inleddes rättegången mot de tre män som misstänks dykt upp mitt i natten hemma hos ett par utanför Olofström beväpnade med en yxa. Männen är åtalade misstänkta för grovt hemfridsbrott, grovt olaga hot och försök till mord.
Foto: Joel Petersson
På torsdagen inleddes rättegången mot de tre män som misstänks dykt upp mitt i natten hemma hos ett par utanför Olofström beväpnade med en yxa. Männen är åtalade misstänkta för grovt hemfridsbrott, grovt olaga hot och försök till mord.

25-åringen stack då sin angripare två gånger med kniven, innan 30-åringen ska ha gett sig på honom. Även denna gång ska han ha värjt sig med kniven och sparkat den andre mannen i ansiktet. Den tredje mannen misstänks ha huggit 25-åringen i fötterna med något okänt föremål när denne stod i trappan.

Trion ska sedan ha flytt från platsen i den väntande bilen.

När polisen kom till platsen var 25-åringen så uppskakad och aggressiv att han hamnade i handgemäng med två av poliserna och slog dem i ansiktet med knytnäven. Han misstänks därför för våld mot tjänsteman, vilket tingsrättens förhandlingar också kommer att omfatta.

Rättegången fortsätter på måndag, då bland annat de tre misstänkta männen ska höras.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.