Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Mormor Signes kokbönor räddade för eftervärlden

Åke Karlsson, 74, blev aldrig lantbrukare trots ett brinnande intresse. Men han kan ändå vara stolt över att det är han som räddat den blekingska kokbönan Signe för eftervärlden.– Det är inget att tala om, säger han blygsamt.
Karlskrona • Publicerad 6 april 2011
Det har skrivits artiklar om både Signe själv och bönan som numera bär hennes namn.
Det har skrivits artiklar om både Signe själv och bönan som numera bär hennes namn.Foto: Maths Olsson
Åke Karlsson i Fridlevstad har fått fint diplom för sin insats för att bevara det kulturarv som kokbönan Signe utgör. Utan honom hade bönan försvunnit i glömska.
Åke Karlsson i Fridlevstad har fått fint diplom för sin insats för att bevara det kulturarv som kokbönan Signe utgör. Utan honom hade bönan försvunnit i glömska.Foto: Maths Olsson
Här odlar Åke Karlsson bönor, potatis, morötter och annat som kan ätas. Han är inte mycket för blommor och ställer sig minst sagt undrande till dagens moderna lättskötta och därför stensatta trädgårdar.
Här odlar Åke Karlsson bönor, potatis, morötter och annat som kan ätas. Han är inte mycket för blommor och ställer sig minst sagt undrande till dagens moderna lättskötta och därför stensatta trädgårdar.Foto: Maths Olsson
Så här ser Signenbönan ut. Hon ska helst sättas i jorden på Blenda-dagen den 27 maj. I september är hon klar att skördas.
Så här ser Signenbönan ut. Hon ska helst sättas i jorden på Blenda-dagen den 27 maj. I september är hon klar att skördas.Foto: Maths Olsson
Signe Andersson bodde i Åby utanför Ramdala i början av förra seklet. Hon och hela hennes släkt var kända för sina "gröna fingrar".
Signe Andersson bodde i Åby utanför Ramdala i början av förra seklet. Hon och hela hennes släkt var kända för sina "gröna fingrar".Foto: Maths Olsson

Det handlar om en lite brun kokböna som nu införlivats i den nationella genbank som sköts av POM, programmet för odlad mångfald. Var bönan ursprungligen kom ifrån är ett mysterium, men den odlades i varje fall av Åke Karlssons mormor Signe i Ramdala.– Det var bara hon som hade den i sin trädgård. Men när min mor, Johanna, gifte sig fick hon med sig bönor att sätta. Och efter henne har jag fortsatt att odla samma böna. Men jag är den siste i släkten som gör det, berättar Åke Karlsson.Världens snällasteBönans historia går alltså tillbaka till mormor Signes tid i början av 1900-talet. Signe själv var född 1878 och dog 1953.– Hon var världens snällaste människa, minns Åke Karlsson.Jämt var hon ute i trädgården och skötte om sina odlingar av inte bara bönor utan också morötter, lök och potatis. På den tiden var en egen täppa nödvändig för att familjen skulle klara sig. Maken var fiskare och Åke kommer ihåg sin barn- och ungdoms middagar där ål i alla former, gädda och sill utgjorde basen.Förutom bruna bönor och fläsk och då var det Signebönor som sattes på bordet.Fin balans– Den är speciell i smaken. Det tycker inte bara jag utan också kockar som har smakat den och jämfört med andra bönor, säger Åke Karlsson och visar upp ett pressklipp där kockarna Frantzén &Lindeberg beskriven smaken som "mild, god, med fin balans mellan salt och syrlighet".Redan som liten var Åke Karlsson intresserad av allt som hade med odling och trädgård att göra. Men han blev inte lantbrukare utan fick jobb på L M Ericsson.Lantbruk slogs ihop– På 50- och 60-talen var det ingen som uppmuntrade mig att bli bonde. Det var inget framtidsyrke, tvärtom. Alla små lantbruk och torp slogs ihop till stora gårdar. Det enda som egentligen var värt något för en ung man som växte upp i Karlskrona var att få jobb på L M eller varvet.Men odling för eget bruk har Åke ändå ägnat sig åt under alla år. Och det är också därför han nu rädda bönan Signe för kommande generationer. Liksom hans mor Johanna och Signe själv en gång gjorde.

Lottie Håkansson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons