Nyheter

Alliansen splittrad i hälso- och sjukvårdsnämnden

Blekinge Artikeln publicerades
Lars Almroth.
Foto: Mattias Mattisson
Lars Almroth.

Hälso- och sjukvårdsnämnden uttalade på tisdagen sitt stöd för hälso- och sjukvårdsdirektör Lars Almroth. Under omröstningen var den styrande alliansen splittrad.

Rosmarie Strömblad (L) lade ner sin röst.

– Jag har inte fått någon som helst information om varför Lars Almroth ska avsättas, förklarar hon.

Dagen innan hälso- och sjukvårdsdirektör Lars Almroths öde formellt ska avgöras har hälso- och sjukvårdsnämnden haft ett extrainsatt sammanträde. Och frågan blir inte mindre rörig efter detta.

Socialdemokraterna hade inför mötet lagt ett yrkande om att nämnden skulle uttala sitt stöd för Lars Almroth. Frågan behandlades bakom stängda dörrar. Efter sluten omröstning gick yrkandet igenom.

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna röstade ja. Siffrorna blev 9-5, det vill säga en klar majoritet uttrycker sitt stöd för Lars Almroth.

Den borgerliga alliansen är dessutom splittrad eftersom Rosmarie Strömblad (L) valde att avstå från att rösta. Hon säger att ärendet om Lars Almroth enbart skulle tas upp som en informationspunkt.

– När det kom till omröstning kände jag att jag inte ville ta ställning. Orsaken är att jag inte har förstått varför han ska avsättas, säger Rosmarie Strömblad.

Hon fortsätter:

– Jag har jobbat i femtio år inom svensk och utländsk sjukvård. Därför tycker jag mig kunna bedöma Lars Almroths kvalifikationer. Jag har också mycket kontakt med personal inom verksamheten. Det hade gått emot mitt samvete att rösta för att avsätta honom, säger Rosmarie Strömblad.

Hon reagerar över att kollegor inom alliansen verkar mystifiera hela ärendet.

– Det känns som om det finns en dold agenda. Så länge jag inte får veta den tar jag inte ställning.

Frågan är om hälso- och sjukvårdsnämndens medskick till regionstyrelsen får någon praktisk betydelse. Sverigedemokraterna har aviserat att man tänker lägga ner sina röster vid onsdagens möte i regionstyrelsen.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.