”Spiken i kistan för Blekinge Offshore”

Blekinge Artikeln publicerades
Foto:Mattias Mattisson

Regeringen säger nej till det stora vindkraftprojektet Blekinge Offshore i Hanöbukten.

– Det är spiken i kistan. Ingen kommer att våga satsa på vindkraft till havs i Sydsverige efter detta, säger Anders Nilsson, vd i Blekinge Offshore.

I fyra år har företrädarna för Blekinge Offshore väntat på besked från regeringen om världens största havsbaserade vindkraftprojekt med 350-700 vindkraftverk i Hanöbukten.

Försvarsmakten har hela tiden ställt sig negativ till projektet.

Under förmiddagen beslutade regeringen att säga nej till hela projektet. Man gör bedömningen att det tilltänkta området är av mycket stor strategisk betydelse för försvaret.

– Jag hade inte trott att Miljöpartiet och regeringen skulle vika ner sig så totalt för militären. Det handlar ju bara om små delar av deras övningsområde, säger Anders Nilsson i Blekinge Offshore.

– I många andra länder bygger man vindkraft ute i havet och där har militären kunnat anpassa sig till det nya samhället.

– Vi hade väntat oss någon form av grå nyans, att vi skulle få bygga en del av vindkraftparken. Men nu blev ett blankt nej! säger Anders Nilsson.

Miljöminister Karolina Skog (MP) säger till Sydöstran att orsaken till att det tagit så lång tid för regeringen att fatta ett beslut är att det är en stor och komplex tillståndsfråga.

Hon menar att det inte är kört för all vindkraft i Hanöbukten. Kommer det in nya ansökningar ska de prövas på samma sätt:

– Hanöbukten är ett riksintresse för vindkraft. Men det är också ett riksintresse för försvaret. Varje sådan avvägning mellan miljöintressen och försvar kommer att göras för sig, säger Karolina Skog.

Men Anders Nilsson tror inte att det kommer några nya ansökningar:

- Ingen i branschen kommer att satsa en krona på vindkraft till havs i Sydsverige, militären finns ju överallt!

Eva-Lena Ulvsfält, gruppledare i Miljöpartiet i Sölvesborg var uppgiven när Sydöstran ringde upp.

– Jag är besviken, ledsen och uppgiven. Vi har väntat på det här i fyra år och det är många här har arbetat hårt, inte bara politiker utan även privatpersoner och kommunen.

Sölvesborgs kommunalråd Heléne Björklund (S) säger att det är en mycket tung dag för Sölvesborg.

– Jag är förvånad. Jag upplever det som att försvaret spelat ett fulspel genom att utnyttja det utrikespolitiska läget för att få sin vilja fram.

För Karlshamns hamn är detta de andra hårda slaget på kort tid. Först de ryska rören, och nu avslag för Blekinge offshore:

– Blekinge offshore skulle gett 400 jobb i tio år. Fundamenten skulle gjutas här och alla vindkraftverk skulle transporteras ut från Karlshamns hamn, säger hamnstyrelsens ordförande Anders Karlsson (S).

– Om de ryska rören var en stor affär - så var vindkraftparken en gigantisk! Men säkerhetspolitiken är ju inget vi kan göra något åt, säger han.

Kommunalrådet Per Ola Mattsson (S) säger att han inte är helt förvånad:

– Efter de samtal jag hade med regeringen om Nord Streamprojektet, så hade jag en magkänsla att det här beslutet också skulle komma.

– Regeringen låter försvarsmakten gå före andra intressen. Samtidigt är det väldigt synd att Blekinge offshore inte blir av. Det var en viktig miljö- och energisatsning som vi har jobbat för i flera år tillsammans med Sölvesborg och regionen säger Per Ola Mattsson.

– Det förvånar mig att Helene Björklund talar om fulspel, säger riksdagsledamoten Annicka Engblom (M).

Hon har länge varit kritisk till projektet, och menar att inställningen tidigt varit klar hos åtminstone en i regeringen:

– Varje gång jag träffat försvarsministern har jag tagit upp Nord Stream och Blekinge offshore, och han är väl medveten om Försvarsmaktens synpunkter. Och nu har tydligen polletten ramlat ner hos resten av regeringen också, säger Annicka Engblom.

– Sen har jag full förståelse för att det finns en besvikelse i Sölvesborg och Karlshamn - men säkerhetsläget är som det är, säger hon.