New York-bartender ska lyfta krogen

Karlskrona Artikeln publicerades
Helt ny inredning, större tv-skärmar och spännande drinkar ingår i Stars and Stripes nya koncept, som blir ett "showroom" för kedjan. Niklas Holgersson är en av de tre delägarna.
Foto:Maths Olsson
Helt ny inredning, större tv-skärmar och spännande drinkar ingår i Stars and Stripes nya koncept, som blir ett "showroom" för kedjan. Niklas Holgersson är en av de tre delägarna.

Stars and Stripes Niklas Holgersson om den nya inredningen med inspiration från Denver. Han berättar också om drinkarna som komponeras av en New York-bartender. Och drömmen om en Stars- skola.

Stars and Stripes startade i Karlskrona och har sedan utvecklats till en kedja med för närvarande sju restauranger.

Nu ska restaurangen i Karlskrona totalrenoveras och bli både förebild och utbildningsenhet för övriga krogar. Ombyggnaden leds av Jidström & Gil, som bland annat utfört uppdrag för välkända F12-gruppen, stjärnkocken Melker Anderssons skapelse.

– Vi valde att samarbeta med de här två tjejerna eftersom de tar fram inredning med ett syfte, säger Niklas Holgersson, en av delägarna, till Sydöstran. 90 procent av inredningen är tillverkad för oss, specialgjort. Vanliga inredare kanske går på mässor och köper färdigt, men det vill vi undvika.

Ägartrion är inspirerad av amerikanska restauranger, Niklas Holgersson nämner särskilt krogar i Denver.

– Där är det mycket trä och läder, varmt och välkomnande.

Är ni inte nöjda med hur restaurangerna ser ut i dag?

– Det var jättebra när vi öppnade 2010, men vi har känt att vi måste hitta något unikt, det går inte att kopiera till höger och vänster. Vi vill få ut bästa möjliga känsla.

Maten är i dag klart USA-inspirerad, med stekar, burgare och revben. Även den ska bli bättre.

– Vi jobbar med den kontinuerligt, menar Niklas Holgersson, vi har en chefskock som arbetar med utveckling för vår kedja.

Inte bara inredning och meny ska förnyas, det gäller även dryckerna. Nya drinkar tas fram i samarbete med företaget Liquid Management, där en person med erfarenhet från barer i New York ser över sortimentet.

– Det händer mycket med både alkoholhaltiga drinkar och alkoholfria. Men det handlar inte bara om dryckerna, vi vill också förbättra arbetssättet i baren. Hur bartendern jobbar, vilka redskap han eller hon använder är viktigt.

Till nyheterna i Karlskrona hör också konferensutrymmen och en barnavdelning. Den senare kallas Humlans hörna för att hedra Stars and Stripes - kompanjonen Christer "Humlan" Holgersson som dog 2014.

Vad har ni för mål med er kedja?

– Vi vill erbjuda välmående och bra restauranger. Vi har inte sagt hur många det ska bli, det är tufft att driva franchise från det här hörnet i Sverige. Ändå kommer staden Karlskrona att växa, där hjälper bättre vägar och kommunikationer till, och vi hoppas kedjan växer med staden.

Något annat om framtiden?

– Jag tror och hoppas att vi ska kunna starta en egen Stars-skola så småningom. Det är brist på kompetens i branschen, gymnasieskolorna klarar inte av att möta behoven.

Stars and Stripes Karlskrona stänger för renovering i april, öppnar i ny kostym i slutet av månaden.

Fakta

Stars and Stripes

Startades i Karlskrona 2010. I dag en franchisekedja på sju orter med 140 anställda. Omsättning 80 miljoner kronor per år. Ägs av Mikael Lagman, Niklas Holgersson och Johan Holgersson,

Visa mer...