Nobelpristagaren lånades ut snabbt

KARLSKRONA Artikeln publicerades
Bibliotekarien Torsten Samzelius säger att det inte var helt otippat att Kazuo Ishiguro fick årets Nobelpris i litteratur. 2 bilder
Foto:Johanna Spogardh
Bibliotekarien Torsten Samzelius säger att det inte var helt otippat att Kazuo Ishiguro fick årets Nobelpris i litteratur.

På stadsbiblioteket i Karlskrona försvann böckerna med den nye Nobelpristagaren Kazuo Ishiguro snabbt. Däremot har det inte varit någon stor efterfrågan på hans verk tidigare.

När årets Nobelpristagare i litteratur avslöjades på torsdagen hade det samlats en del folk på biblioteket i Karlskrona. Personalen var också snabb med att plocka fram ett gäng böcker av den brittiske författaren Kazuo Ishiguro.

– Totalt har vi ett 20-tal böcker på olika språk och vi ställde fram 8-10 stycken med en gång, säger bibliotekarien Torsten Samzelius.

En stund senare var det bara ett fåtal kvar. Det är så det brukar bli när Nobelpristagaren avslöjas. Men Kazuo Ishiguro är ingen författare bibliotekets besökare vanligen frågar efter.

– Han har ju inte varit aktuell nu på ett tag. Det var några år sedan han släppte någon bok så de som är intresserade av honom har redan hunnit läsa, säger Torsten som själv inte har läst någon av hans böcker än.

– Men jag känner till honom och filmen Återstoden av dagen. Han har också varit med i diskussionerna om Nobelpriset ett tag, men kanske aldrig varit överst på listan.