Ny behandling på psykakuten

Karlskrona Artikeln publicerades
Psykakuten i Karlskrona använder nu så kallad taktil stimulering som en form av behandling.
Foto:Karin Grip / SvD / TT
Psykakuten i Karlskrona använder nu så kallad taktil stimulering som en form av behandling.

Sedan årsskiftet har psykakuten i Karlskrona behandlat patienter med beröring för att de ska bli lugnare och sova bättre.

Tre personer i personalen på psykakuten har utbildats i så kallad taktil stimulering – en särskild form av beröring – och utför behandlingarna på patienterna.

Rörelserna är strukturerade i en viss ordning så att patienterna vet vad som ska hända. En behandling tar omkring 40 minuter.

Behandlingsformen är i sig inte ny, men det är troligen första gången som den används på en psykakut i Sverige. Annars så används den på öppna mottagningar inom psykiatrin och inom äldrevården och palliativ vård.

Det var skötarna själva som tog initiativ till behandlingen och la fram förslaget för avdelningschefen Torbjörn Lindberg, som inledningsvis var lite tveksam.

– Jag var skeptisk och tänkte först att det här är ingenting för oss, men de sålde in det bra och internutbildningen kostade i princip ingenting mer än lite arbetstid, säger han.

Den taktila stimuleringen används nu så gott som dagligen på psykakuten i Karlskrona och är ett komplement till övrig behandling, precis som att vissa patienter mår bra av promenader och frisk luft.

I dag finns ett särskilt lugnt rum inrett på psykakuten i Karlskrona som används för avslappning.

Torbjörn Lindberg är nöjd med resultatet.

– Det har fallit väl ut på alla sätt och vis. Det är lite för tidigt för att göra några djupare analyser, men det jag har sett och hört är bara positivt. Vi har många patienter som upplever att det har gjort nytta. Det krävs en engagerad personal för att få något sådant här att fungera och de är verkligen dedikerade, säger Lindberg.