Litteraturfest tillbaka – redan i år

KARLSKRONA Artikeln publicerades
Författaren Katarina Mazetti var en av initiativtagarna till den första litteraturfestivalen Bok och hav 2017.
Foto: Maths Olsson
Författaren Katarina Mazetti var en av initiativtagarna till den första litteraturfestivalen Bok och hav 2017.

Massor av författare, mer musik, firande av 20 år som världsarv, invigning i renoverade Fredrikskyrkan och skrivartävling om att växa upp i Karlskrona.

Redan i år återkommer litteraturfestivalen Bok och hav.

Redan har ett 30-tal författare anmält sig till festivalen som äger rum 10-13 maj.

– Eftersom det är Kristi Himmelsfärdshelgen så har tyvärr en del författare som var högst upp på önskelistan fallit bort eftersom de var upptagna just den här helgen. Men det blir goda ersättare även om jag inte kan avslöja vilka.

Max Dager, kultur- och upplevelsechef vid Karlskrona kommun, berättar vidare att det var en särskild faktor som gjorde att man med kort varsel beslöt att göra en repris av den framgångsrika Bok och hav redan i år.

– Kommunen har utlyst en skrivartävling för barn och ungdomar om hur det är att växa upp i Karlskrona. I samband med det beslutet bestämdes också att tävlingen skulle ske i anslutning till Bok och hav. Så det föll sig naturligt att anordna en ny festival redan i år.

I samband med förra årets litteraturfestival som lockade 38 författare och tusentals besökare beslöts att festivalen skulle komma tillbaka, men först 2019.

Festivalen blev en stor succé och enda smolket i bägaren var helt enkelt att det var ett så späckat program att besökarna inte hann med att gå på allt som man ville uppleva.

I år genomförs festivalen samtidigt med Konstrundan. Max Dager håller med om att det inte gör det lättare för besökarna att hinna med all kultur som står till buds.

– Man hinner nog ändå. Man kan till exempel gå på Konstrundan på förmiddagen och lägga eftermiddag och kväll på litteraturfestivalen.

De olika arrangemangen, som även inbegriper uruppsättningar av musikaliska verk, anordnas bland annat på Marinmuseum, i Konsthallen och Sparresalen i Karlskrona. Medarrangörer är bland annat kommun, Marinmuseum, Blekinge museum och Kungliga Örlogssällskapet.

– Invigningen sker i Fredrikskyrkan som öppnas efter en omfattande renovering. Dessutom är det 20 år sedan Karlskrona utnämndes till världsarvsstad.