Nya årsboken bjuder på vykort i mängder

Karlskrona Artikeln publicerades
Rolf Andersson, Hans Ulveklint och Göran Mårtensson från Föreningen Gamla Carlscrona med den nya årsboken.
Foto:Joel Petersson
Rolf Andersson, Hans Ulveklint och Göran Mårtensson från Föreningen Gamla Carlscrona med den nya årsboken.

I år har Föreningen Gamla Carlscrona vänt på konceptet och satt bilderna i fokus.

– Årets årsbok bygger på gamla vykort som vi sedan har kompletterat med text och berättelser, säger föreningens ordförande Rolf Andersson.

2017 års årsbok från Gamla Carlscrona har tryckts i 800 exemplar och rymmer cirka 300 vykort med motiv från Karlskrona. Många av vykorten är återgivna i naturlig storlek.

– Vi ville ha en bok som också berättade vykortens historia. I början av 1900-talet fungerade de som den tidens sms och folk bytte kort med varandra på samma sätt som man bytt filmisar och hockeybilder, säger Hans Ulveklint, som har lett arbetet i föreningens bokgrupp.

Han uppskattar att minst 1 000 arbetstimmar har lagts ned på årsboken, kanske dubbelt så mycket.

Tanken är att boken även ska utgöra grunden för en historisk vandring genom staden, där läsaren kan ta del av de miljöer och platser som återges på vykorten.

– Det blir en spännande vandring med berättelser som ger mer kött på benen samtidigt som man känner igen sig på de platser som beskrivs och visas på kort, säger Rolf Andersson.

Boken och vandringen tar sin början på Västerudd, en av de äldsta stadsdelarna i Karlskrona, och löper sedan vidare via Björkholmen, Fisktorget, Möllebacken, Pantarholmen och Wämö, och sedan tillbaka in mot centrum igen.

– Det handlar om några kilometers vandring, men är en trevlig tur genom stadens historia, säger Hans Ulveklint.

Rolf Andersson beskriver årets bok som en personlig hälsning från en stad och en annan tid, som lyfter fram den unika lokala historian.

– Den här årsboken är i mitt tycke den absolut vackraste bok som vi har tagit fram, men den är också intressant och känslosam. Man får en känsla av glädje när man ser alla de fina vykorten, men också en känsla av vemod då man ser alla de vackra vyer som inte längre finns kvar, säger han.

Vykorten har dels hämtats ur föreningens egna arkiv, men också ur Göran Mårtenssons omfattande vykortssamling.

– Jag är en inbiten samlare och samlar på alla sorters vykort från Karlskrona kommun, säger han och visar upp det kort som bland annat pryder årsbokens framsida.

Det är en brevbärare från 1905, vars väska går att veckla ut till ett bildspel av små Karlskronavyer.

Göran Mårtensson är nöjd med årets bok.

– Det blev en lyxigare variant av vykortsbok, samtidigt som vi har försökt göra en kulturgärning och beskriva Karlskronas historia, säger han.