Nya bostäder avgörande för snabbtåg

Karlskrona Artikeln publicerades
Inom de kommande åren kan det bli över tusen nya bostäder i Karlskrona vid stationen. Det är ett viktigt argument i förhandlingen kring höghastighetsbanan.
Foto:Mattias Mattisson
Inom de kommande åren kan det bli över tusen nya bostäder i Karlskrona vid stationen. Det är ett viktigt argument i förhandlingen kring höghastighetsbanan.

Planerna på flera tusen nya bostäder vid länets tågstationer kan få avgörande konsekvenser för höghastighetsbanan.

Bostadsbyggandet är en stark motivering för en östlig sträckning.

– Om det blir en östlig sträckning kan det vara avgörande att vi har så många bostäder på gång i stationsnära läge i Blekinge. Det är något som vi i sydost betonar för Sverigeförhandlingen, säger Christina Mattisson (S), regioråd i Blekinge.

Trafikverket har fått i uppdrag att mellan perioden 2018 och 2029 påbörja byggandet av en ny stambana för höghastighetståg mellan Stockholm och Malmö.

Sverigeförhandlarna konstaterade den 1 februari 2017 att en västlig sträckning är den som blir billigast och kommer gå snabbast – vilket betyder att snabbtåget inte kommer gå via Växjö.

Det fick sydostregionen att se rött – men det avgörande beslutet hur den nya höghastighetsbanan ska gå kommer nästa år.

Som Sydöstran berättade i går ska det byggas över 2 200 nya bostäder vid tågstationerna i samtliga kuststäder i Blekinge.

– Det är väldigt viktigt att vi kan peka på dessa planer, säger Christina Mattisson.

Sedan tidigare har regeringen gett grönt ljus för att byggstarten av höghastighetsbanan mellan Lund och Hässleholm tidigareläggs.

– Det är ett väldigt bra besked som skapar bättre förutsättningar för en östlig dragning, säger Christina Mattisson.

Nätverket Höghastighetsbanan som består av kommunerna Kalmar, Karlskrona, Nybro, Emmaboda, Lessebo, Växjö, Alvesta, Älmhult och Hässleholm ska träffas i oktober.