Orions efterträdare sjösatt

KARLSKRONA Artikeln publicerades
Det nya signalspaningsfartyget har fått namnet HMS Artemis.
Foto: Saab
Det nya signalspaningsfartyget har fått namnet HMS Artemis.

Det nya signalspaningsfartyget, Orions ersättare, har nu sjösatts i Gdynia.

Fartyget ska sedan köras till Saabs varv i Karlskrona, där alla specialsystem installeras.

I dag, den 17 april, var det dags för en sjösättningsceremonin i Gdynia efter att Nautavarvet slutfört ytterligare ett delmål i konstruktionen av det svenska SIGINT-fartyget.

– Vi gläder oss åt att ha nått denna viktiga milstolpe i konstruktionen av ett signalspaningsfartyg som kommer att användas av den svenska flottan, säger Gunnar Wieslander, chef för Saabs affärsområde Kockums, i ett pressutskick.

Utrustningen kommer att installeras på Nautavarvet och därefter kommer fartyget att testas i hamn och provköras.

Fartyget körs sedan till Saabs varv i Karlskrona där alla specialsystem installeras.

Det nya fartyget är 74 meter långt och har ett deplacement på 2 200 ton.

Saab tilldelades kontraktet för utformning och konstruktion av SIGINT-fartyget, som kommer att ersätta dagens HMS Orion, av Försvarets materielverk år 2017. Därefter gav Saab uppdraget att bygga, sjösätta och provköra fartyget till Nautavarvet.

Marinchef Jens Nykvist meddelade tidigare under onsdagen att beslut är fattat om att det nya signalspaningsfartyget ska bära namnet HMS Artemis.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.