Nya språkcaféer öppnar i Karlskrona

Karlskrona Artikeln publicerades
Café Pratbubblan har funnits i flera år. Nu öppnas nya språkcaféer i Marieberg och Jämjö.
Foto: Rose-Marie Axelsson
Café Pratbubblan har funnits i flera år. Nu öppnas nya språkcaféer i Marieberg och Jämjö.

Nu öppnas det nya språkcaféer i Karlskrona. Karlskrona kommun skapar nu nya mötesplatser i Marieberg och Jämjö.

Det finns i dag flera så kallade språkcaféer i Karlskrona, utöver Café Pratbubblan som varit en mötesplats för olika kulturer i flera år. Nu öppnar kommunen tillsammans med Studieförbundet Vuxenskolan nya språkcaféer i Marieberg och Jämjö.

– Ett språkcafé är en mötesplats som ska underlätta för dig som är nyanländ i Sverige och vill lära dig tala mer svenska, berättar Christina Norlin på Integrationscentrum.

Tidigare har Karlskrona kommun också drivit projekten Språkvän och Träningsvän. 65 par har matchats som språkvänner och 45 par har blivit träningsvänner. Personerna har fått lära sig om varandras kulturer och flera av Karlskronas idrottsföreningar har genom projektet Träningsvän även fått nya medlemmar från olika länder.

– Du som tidigare har varit språkvän eller träningsvän kanske fortfarande är nyfiken på andra kulturer och vill hjälpa nya kommuninvånare att fortare komma in i samhället. Då är språkcaféerna ett jättebra ställe att komma till, säger Christina Norlin.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.