Nya stadsvärdar ska visa besökare till rätta

Karlskrona Artikeln publicerades
Olle Klein, Sten Eklund och Peter Okmark utbildar sig till stadsvärdar inför turistsäsongen 2017.
Foto:Joel Petersson
Olle Klein, Sten Eklund och Peter Okmark utbildar sig till stadsvärdar inför turistsäsongen 2017.

Stadsutveckling, världsarv, mobilappar och det engelska språket. Det är mycket som Karlskronas nya stadsvärdar ska hinna lära sig inför turistsäsongen 2017.

En 15-tal aktiva seniorer träffades i dag på Litorina Folkhögskola för att jobba på turistengelskan och lära sig mer om sin egen hemstad. De utbildas för att i sommar agera som stadsvärdar i Karlskrona.

Stadsvärdarna är ett pilotprojekt där karlskronabor som anmält sig frivilligt ska kunna hjälpa turister och andra besökare till rätta i kommunen. Det kan handla om att tipsa om aktiviteter och besöksmål men också tillhandahålla kartor och svara på frågor.

– Vi ska inte vara guider utan istället serva och lotsa besökarna vidare. Karlskrona har så mycket att erbjuda och visa upp, säger Carl-Axel Ottosson, den som kläckt idén och själv en blivande stadsvärd.

Totalt har 19 personer anmält sig som stadsvärdar inför sommarsäsongen. Utbildningen sker under ett par timmar vid totalt tolv tillfällen i vår.

Olle Klein, Sten Eklund och Peter Okmark är tre av de som har anmält sig som stadsvärdar.

– Vi tyckte det lät kul. Att få turisterna att hitta rätt bland alla sevärdheter och smultronställen är inte helt givet, säger Olle Klein.

– Folk är positiva och tacksamma om de kan få hjälp i en stad som de inte är bekanta med, säger Peter Okmark.

Sten Eklund ser ytterligare en fördel med stadsvärdsprojektet:

– Man lär känna sin egen hemstad på ett helt annat sätt också, säger han.