Nya Trossö vårdcentral byggs på Kungsplan

Karlskrona Artikeln publicerades
Nu ska tjänstemän i landsting och kommun ta fram ett beslutsunderlag under sommaren – inför nästa steg, i september.
Foto:Mattias Mattisson
Nu ska tjänstemän i landsting och kommun ta fram ett beslutsunderlag under sommaren – inför nästa steg, i september.

Nya Trossö vårdcentral kommer med största sannolikhet att byggas på Kungsplan – och rymma även folktandvård och psykiatri. Men mycket lite finns på pränt ännu.

Trossö vårdcentral är för närvarande inrymd i det gamla polishuset på Fortifikationsgatan. – En i högsta grad temporär lösning i mycket svårarbetade lokaler. Personalen där gör en jätteinsats som får det att ändå fungera så utomordentligt väl, säger primärvårdschef Rosmarie Nilsson till Sydöstran.

Att återvända till de tidigare lokalerna i det gamla posthuset vid Stortorget är som bekant inte längre aktuellt. Huset är kraftigt fukt- och mögelskadat, och golven "andas" cancerogena ämnen. Hela fastigheten kommer att rivas, troligen senast under 2019, erfar Sydöstran.

Men får alla inblandade parter som de vill så byter nu landstinget den här tomten mot mark på Kungsplan.

Karlskrona kommun får en ny, attraktiv yta för sin sedan länge planerade kulturhussatsning – och landstinget får parkettläge för en ny vårdcentral.

– Mycket längre än så är vi inte, men nu kan vi i varje fall börja planera för en ny central i ett strategiskt mycket bra läge, nästgårds med det omsider folkrika Pottholmen, säger Rosmarie Nilsson.

Exakt var på Kungsplan, och hur den nya byggnaden ska passa in med bland annat Fribergska huset och Varmbadhuset på ena sidan, och den Blomqvistska bebyggelsen i väst på den andra, finns ännu bara i lös funderingsform.

– Liksom vilka verksamheter som ska finns i den, mer än en ordinär vårdcentral. På den tidigare hade vi också mödravårdsmottagning, säger Rosmarie Nilsson.

Enligt vad Sydöstran erfar har såväl psykiatri som tandvård redan diskuterats. Utöver mödravården. I totalt tre plan.

Det finns redan 65 miljoner kronor avsatta till den nya vårdcentralen.

Nu väntar inte bara en politisk process, i kommun som i landsting, utan också ett nytt detaljplanearbete för Kungsplan. Och vad händer med den busstrafik som ännu går över torget?

– Jag kan tänka mig att man vill ha en hel del öppna torgytor kvar. Men det är upp till kommunen att bestämma hur högt och brett vi får bygga. Hursomhelst är det skönt att det nu äntligen lossnat, och börjat rulla mot någonting permanent, säger landstingrådet Kalle Sandström S, till Sydöstran.