Nya vattenledningen på plats i Fågelmara

FÅGELMARA Artikeln publicerades
Grävjobbet är i slutfasen och om bara några veckor ska man kunna använda den nya vattenledningen som lagts mellan Jämjö och Fågelmara. VA-chefen Ola Gren är glad att man från kommunens sida kunnat säkra vattenförsörjningen i byn trots den låga grundvattennivån.
Foto:Mattias Mattisson
Grävjobbet är i slutfasen och om bara några veckor ska man kunna använda den nya vattenledningen som lagts mellan Jämjö och Fågelmara. VA-chefen Ola Gren är glad att man från kommunens sida kunnat säkra vattenförsörjningen i byn trots den låga grundvattennivån.

I sommar slipper man bevattningsförbud i Fågelmara trots den låga grundvattennivån. Kommunen har dragit en ny ledning från Jämjö som säkrar vattenförsörjningen.

Under flera års tid har man märkt av en sjunkande grundvattennivå. Värst har det varit på Öland och Gotland med många turister sommartid, men även Karlskrona kommun har haft problem i Fågelmara. Förra året var vattennivån där så låg att man tvingades införa bevattningsförbud hela sommaren.

– Det regnar och snöar för lite mellan oktober och mars då grundvattennivån fylls på. Den nederbörd som kommer så här års hjälper inte för den tar växtligheten, förklarar VA-chefen Ola Gren.

Man provborrade efter nytt vatten förgäves och eftersom man inte ser någon ljusning de närmaste åren valde man förra sommaren att satsa tio miljoner kronor på en ny och större ledning från Jämjö vattenverk till Fågelmara. Sedan årsskiftet har arbetet med att gräva ner den en mil långa ledningen pågått och nu är man i princip i mål.

– De har jobbat oerhört snabbt, men det var ju tvunget att bli klart till sommaren.

Tack vare den nya ledningen säkrar man nu vattenförsörjningen både för invånarna i Fågelmara, Brömsebro och Kristianopel och för Orkla foods ketchupfabrik som gör att det går åt mycket vatten i Fågelmara. I byn används runt 40 kubikmeter vatten i timmen jämfört med 25 i Jämjö.

Den nya ledningen har kapacitet att leda 70 kubikmeter vatten i timmen om det skulle behövas i framtiden. Om vattenbristen skulle bli ännu värre har man nämligen en plan B att ta till.

– Då pumpar vi allt vatten från Jämjö till Fågelmara och hämtar vatten till Jämjö från Karlskrona vattenverk, säger Ola Gren.

Nu har vattenbristen spridit sig över stora delar av Götaland, men när andra kommuner måste införa bevattningsförbud i sommar slipper man det i Fågelmara trots att det är lika torrt som förra året.

– Men man behöver ju inte slösa med vattnet, säger Ola Gren som hoppas att grundvattennivån ska kunna höjas något, eller i alla fall inte fortsätta att sjunka.