Nytt härbärge behöver hjälp

Lyckeby Artikeln publicerades
Martin Rosengren är projektsamordnare för härbärget i Lyckeby som kyrkorna i Karlskrona nu har öppnat. Nu vänder man sig till allmänheten för hjälp.
Foto:Maths Olsson
Martin Rosengren är projektsamordnare för härbärget i Lyckeby som kyrkorna i Karlskrona nu har öppnat. Nu vänder man sig till allmänheten för hjälp.

Kyrkorna i Karlskrona nu öppnat sitt härbärge för hemlösa EU-migranter, men bidraget från kommunen har fortfarande inte kommit. Nu behövs både pengar och bistånd.

Sydöstran träffar projektsamordnare Martin Rosengren i Lyckeby gamla skola. Där har man de senaste veckorna jobbat för att kunna öppna ett härbärge för hemlösa EU-migranter under vinterns kallaste dagar.

– Det är ett jättefint hus och ett mycket bra ställe att vara på, säger Martin Rosengren.

Tidigare i vintras beslutade kommunen att ge kyrkorna 85 000 kronor i bidrag för härbärget. Men Sverigedemokraterna överklagade biståndsbeslutet, först till Förvaltningsrätten där SD fick avslag, och nu till Kammarrätten. Därför dröjer det nu ytterligare innan man får besked.

– Vi hade egentligen behövt 300 000 kronor. Just nu har vi inga pengar alls och betalar huset själva. Vad som händer sen vet vi inte, säger Martin Rosengren.

Härbärget är ett komplement till kommunens ordinarie arbete för hemlösa. Man räknar med att det totalt kommer att bo ett 20-tal personer där i vinter.

Martin Rosengren berättar att tillvaron för tiggare i Karlskrona har förändrats till det sämre de senaste åren.

– För två år sedan fick de på 6-7 veckor i Sverige ihop pengar så att de kunde leva ett halvår hemma i Rumänien. I dag får de kanske ihop 80 kronor om dagen. Nu lever de nästan ur hand i mun, och det är kasst.

Har det avskräckt folk från att åka till Sverige?

– Nej det har det inte. För i Rumänien finns ingenting. Vi märker att det i dag kommer folk från större områden i Rumänien som man inte kom ifrån tidigare, och en del kommer även från Polen.

Hur det än blir med ekonomiskt bidrag kommer härbärget ha öppet till 31 mars. Men det behövs hjälp. Bland annat är man i behov av örngott, underlakan och madrasser.

– Det behövs hjälp och glada tillrop. Och det behövs pengar i tiggarnas muggar, säger Martin Rosengren.

– Och sluta spotta dem i ansiktet! Det är lika tragiskt varje gång man är med om att någon har blivit spottad i ansiktet. En av flickorna blev slagen med nycklar i huvudet.

Fakta

Det här behövs

Härbärget i Lyckeby erbjuder tak över huvudet för hemlösa EU-migranter under vinterns kallaste nätter. Man behöver hjälp i form av ekonomiska bidrag, men även annat bistånd behövs:

Sängkläder; örngott, underlakan och madrasser.

Ett par herrskor i storlek 45.

För att hjälpa till, kontakta Pingstkyrkan i Karlskrona.

Visa mer...