Nytt ljud i sönderslagen orgel: ”Underbart!”

Karlskrona Artikeln publicerades
Staffan Sundås, organist i Trefaldighetskyrkan i Karlskrona. Orgeln blev sönderslagen men nu är den färdig och redo att invigas.
Foto: Johan Hultgren
Staffan Sundås, organist i Trefaldighetskyrkan i Karlskrona. Orgeln blev sönderslagen men nu är den färdig och redo att invigas.

Orgeln i Trefaldighetskyrkan slogs sönder och samman i december förra året. Men efter ett omfattande renoveringsarbete är den nu redo att ta ton igen. På lördag invigs den – med biskopen på första parkett.

– Nu låter den som den ska igen! Underbart!

Glädjen i rösten går inte att ta miste på. Staffan Sundås, organist, har väntat i närmare tio månader på den här stunden.

Men vi backar bandet lite.

Den 21 december förra året blev det stora rubriker när en 26-årig man tog sig in i världsarvet Trefaldighetskyrkan och slog sönder delar av inredning inklusive den gamla Strand-orgeln från 1827. Totalt orsakades det skador för mellan 400- 600 000 kronor.

– Jag hade varit på flaskan. Det slog slint. Jag rev allt i min väg.

Så förklarade sig mannen som orsakade skadorna. Straffvärdet för den grova skadegörelsen uppgick till ett års fängelse, men i slutet av februari dömdes mannen istället till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning och att betala 355 000 kronor i skadestånd till kyrkan och till väktare och vårdare som hotats.

Efter att domen föll återstod fortfarande problemet med att orgeln var sönderslagen. En orgel är inget som man renoverar i en handvändning, det krävs expertkunskap och tid.

Flera av piporna slogs sönder, men de har renoverats och nu är de tillbaka i nyskick.
Foto: Johan Hultgren
Flera av piporna slogs sönder, men de har renoverats och nu är de tillbaka i nyskick.
De här spakarna revs ut och slängdes runt i kyrkan.
Foto: Johan Hultgren
De här spakarna revs ut och slängdes runt i kyrkan.

– Skadorna var omfattande och när jag först fick veta vad som hänt blev jag förstås väldigt orolig. Men ganska snart visade det sig att det skulle gå att återställa allt som förstörts, även om det skulle ta tid, säger Staffan Sundås.

Staffan berättar att gärningsmannen tagit sig in bland piporna och trampat runt, slängt iväg flera av registerandragen och sprutat in skum från en brandsläckare i spelbordet.

– Orgelbyggarna Bergenblad och Jonsson har gjort ett fantastiskt jobb, allt är återställt till hur det var före skadegörelsen. Inga av piporna har bytts ut, de är återställda till originalskick. Men visst, nu är den lite ärrad.

Förutom skadorna på de delar av orgeln som krävs för att det ska bli ljud förstördes även viktiga kosmetiska detaljer. Staffan fiskar upp sin telefon och ringer Leifh Stenholm som har varit antikvariskt samverkande under renoveringen.

Garneringen var också sönderslagen men nu sitter den där den ska.
Foto: Johan Hultgren
Garneringen var också sönderslagen men nu sitter den där den ska.

– Man har tagit sig upp och slagit sönder och släppt en garnering från fem, sex meters höjd. Det är ingen lätt sak att reparera, men vi fann en mycket duktig konservator, Per Serre i Karlshamn, som har återställt den. Det är ett arbete som mycket få personer skulle klara av, säger han.

Leifh berättar att det krävs en känsla för detaljer när det kommer till restaurering. Limfogarna får inte bli för tjocka och när bladguldet ska läggas tillbaka ska det inte se för nytt ut, men ett tränat öga ska ändå kunna se att det inte är original.

Staffan Sundås säger att instrumentet är unikt då det är den största och mest välbevarade av de många orglar som Pehr Zacharias Strand byggt. Han berättar med ett stort leende om orgelns vackra ljud.

– Den är så bred i sitt omfång, den låter verkligen majestätiskt, säger han och låter fingrarna löpa över spelbordet.

Staffan stämde orgeln under fredagen.
Foto: Johan Hultgren
Staffan stämde orgeln under fredagen.

Under tiden som renoveringen genomfördes har man bara kunnat använda en liten del av instrumentets potential.

– Så det är härligt att kunna göra det rättvisa nu, liksom de stunder, bröllop och begravningar, som förtjänar en fullt fungerande orgel.

Under lördagen, klockan 8.00, ska orgeln återinvigas under en gudstjänst. Det slumpar sig även att biskop Johan Tyrberg kommer att finnas på plats.

– Han vet nog inte om att han får vara med vid det här historiska tillfället, så roligt att få ha biskopen här när orgeln får komma till liv igen!

– Det här med skadegörelsen blev ju en världsnyhet, jag har fått frågor från flera personer från utlandet om hur det går. Så jag är glad att kunna berätta att orgeln är tillbaka nu.

Orgeln är färdigrenoverad och ska återinvigas under lördagens gudstjänst.
Foto: Johan Hultgren
Orgeln är färdigrenoverad och ska återinvigas under lördagens gudstjänst.

Fakta

Orgelbyggarna Strand

Pehr Strand (1756-1826) var en spelurmakare, instrumentmakare och orgelbyggare. Hans sönder Johan Samuel Strand och Pehr Zacharias Strand följde sin far i fotspåren och blev även de orgelbyggare.

Det var den senare sonen som byggde orgeln i Trefaldighetskyrkan i Karlskrona. Orgeln byggdes år 1827 och var den tionde orgeln som han konstruerade. Han byggde en lång rad orglar fram till år 1844 då han dog vid 46 års ålder. Bland kyrkorna som har eller har haft orglar signerade Pehr Zacharias Strand finns Caroli kyrka i Malmö, Kalmar domkyrka, en av Lunds domkyrkas fem orglar och Lidingö kyrka. Få av orglarna finns kvar i dag.

Orgeln i Trefaldighetskyrkan är den största och var fram till den blev sönderslagen den mest välbevarade av Strands orglar som finns kvar. Den har 22 stämmor och ersatte en äldre men mindre orgel. Den har renoverats i flera omgångar, senast av orgelbyggarna Bergenblad och Jonsson år 2018.

Visa mer...