Oppositionen: "Man har inte kontroll över ekonomin”

Karlskrona Artikeln publicerades
”Den politiska minoriteten har inte kontroll över ekonomin”, säger Carl-Göran Svensson, vice gruppledare för Moderaterna i Karlskrona.
Foto: Mattias Mattisson
”Den politiska minoriteten har inte kontroll över ekonomin”, säger Carl-Göran Svensson, vice gruppledare för Moderaterna i Karlskrona.

Kommunens fortsatt stora budgetminus får den politiska oppositionen att reagera starkt och ryta ifrån.

– Ledarskapet är inte tillräckligt starkt för att klara av att reda ut den ekonomiska situationen, säger Carl-Göran Svensson (M).

Moderaterna hade tillsammans med Kristdemokraterna inför tisdagens extrainsatta sammanträde yrkat på att kommunstyrelsen skulle ge socialnämnden ett extra tillskott på 25 miljoner kronor. Ett förslag som röstades ned av Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet. Sverigedemokraterna röstade på M:s och KD:s förslag.

– Vi var överens i juni om att ha det här mötet för att kunna bromsa upp ett eventuellt ökat minus, och då förväntar jag mig att den styrande minoriteten har skarpa förslag på hur det ska gå till. När kommunens ekonomi blöder måste man göra någonting, säger Moderaternas vice gruppledare Carl-Göran Svensson.

– Det är förvånande att de inte hade ett enda konkret förslag att komma med, fortsätter han.

Att socialnämnden, som står för det absolut största minuset i kommunens budget, ska upprätta en åtgärdsplan i syfte att bedriva verksamheten inom tilldelad ram och redovisa denna plan i samband med delårsrapporten ger Carl-Göran Svensson inte mycket för.

– Nu skjuter man bara problemet framför sig och tar inte ansvar för kommunens ekonomi. Detta samtidigt som kostnaderna bara skenar, säger han.

Han skräder inte orden:

– Den politiska minoriteten har inte kontroll över ekonomin. Ledarskapet är inte tillräckligt starkt för att klara av att reda ut den ekonomiska situationen.

Kommunstyrelsens ordförande Sandra Bizzozero (S) svarar på kritiken:

– Det ligger lite i oppositionens roll att säga så och jag tycker att vi visar att vi har ekonomisk kontroll och följer upp vad som behöver göras. Vi har dessutom bjudit in samtliga partier då det är viktigt att vi hittar och har en samsyn i frågan, säger hon.

Oppositionen är också kritisk till att man bara ett dygn före det extrainsatta mötet fick en helt ny föredragningslista för mötet.

– Jag har aldrig tidigare varit med om att man byter ut dagordningen och underlaget för mötet med så kort varsel. Vi fick inte heller något svar på varför så skedde, säger Carl-Göran Svensson.

Sandra Bizzozero säger att hon inte förstår den kritiken och att det måste handla om ett missförstånd.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.