Osäker framtid för testlabbet: ”Kan tvingas stänga verksamheten”

Karlskrona Artikeln publicerades
Blekinge IF:s Jeanette Andreasson Sjödin, Patric Nilsson, Magnus Olsson och Nanne Olsson.
Foto: Mattias Mattisson
Blekinge IF:s Jeanette Andreasson Sjödin, Patric Nilsson, Magnus Olsson och Nanne Olsson.

Framtiden är osäker för träningsanläggningen Blekinge Health Arena på Rosenholm.

Efter årsskiftet får verksamheten inte något bidrag från Karlskrona kommun.

– Händer det inget med de ekonomiska bidragen så tvingas vi stänga verksamheten, Jeanette Andreasson Sjödin, ordförande Blekinge IF under morgonens presskonferens.

Under måndagsmorgonen klockan 10 kallade man till presskonferens.

– Vi har sagt upp hyresavtalet och händer det inget med de ekonomiska bidragen så tvingas vi stänga verksamheten. De stora förlorarna är barn och ungdomar, Jeanette Andreasson Sjödin, ordförande Blekinge IF.

– Vi står fast vi vårt avtal att att inte ge något stöd efter 2018. Det är inte aktuellt att förlänga avtalet, säger Börje Dovstad (L), kommunalråd.

Vid dagens pressträff var Blekinge IF rejält bekymrade över sin framtid.

Så här säger Patric Nilsson, distriktsidrottschef på Blekinge IF, om det prekära läget:

– Anläggningen är en viktig del av utvecklingen för såväl ungdomsidrotten som elitidrotten.

– Vi har både plan B och C hur vi går vidare om vi inte får pengar från kommunen. Men de planerna håller vi för oss själva, säger Patric Nilsson.

Har ni kollat på andra lokaler?

– Det kan ingå i de planerna, säger Nilsson.

För Blekinge IF har verksamheten varit en förlustaffär.

– Vi får det att gå runt, men vi har två anställda som vi bekostar själva och därför går det egentligen minus, säger Patric Nilsson.

Ni har vetat om att ni inte ska få mer pengar efter 2018. Har ni inte hittat några andra sätt att få in pengar?

– Vi har kollat på olika lösningar, men för kommunen är en miljon kronor per år en liten summa med tanke på vad de får ut. Det verkar ha blivit en principfråga för kommunen, säger Patric Nilsson.

Under måndagsmorgonen höll Blekinge IF en presskonferens med anledning av det kritiska ekonomiska läget för verksamheten Blekinge Health Arena.
Foto: Mattias Mattisson
Under måndagsmorgonen höll Blekinge IF en presskonferens med anledning av det kritiska ekonomiska läget för verksamheten Blekinge Health Arena.

– Kommunens beslut kommer också få konsekvenser för kommunens olika idrottsgymnasium och därmed minska attraktionskraften för inflyttande idrottare, menar Patric Nilsson.

Foto: Mattias Mattisson

Sedan tidigare har Region Blekinge och landstinget avvecklat sina bidrag.

Varför lägger ni bara skulden på Karlskrona kommun?

– Anläggningen är för hela Blekinge, men ligger fysiskt i Karlskrona. 90 procent av verksamheten på dagarna är från skolor i Karlskrona, säger Magnus Olsson, verksamhetschef.

Blekinge Health Arena är ett kunskapscentrum för idrott och forskning inom fysisk aktivitet och hälsa. Anläggningen har flera folkhälsoprojekt i gång. Det hela startade 2010 och finansierades genom EU–bidrag, kommunen, landstinget, Region Blekinge, BTH och idrottsförbundet. Anläggningen har fått bidrag på över 20 miljoner kronor.

2016 tog Blekinge IF över ansvaret för Blekinge Health Arena och verksamheten har fått ett bidrag varje år av Karlskrona kommun.

Under 2016 skrev Blekinge IF och kommunen ett avtal som innebar att bidraget skulle minska varje år fram till 2019.

Bidraget från kommunen har legat på en miljon kronor – samtidigt betalar Blekinge IF 1,3 miljoner kronor i hyra per år för anläggningen.

– Kommunfullmäktige har fattat ett enigt beslut att vi inte ska ge bidrag efter 2018. Vi har gett föreningen tid genom en avtappningsplan under tre år, säger Börje Dovstad (L).

”När vi tog över verksamheten 2016 innebar detta ett stort ekonomiskt ansvar. Förbundet är en ideell förening utan några som helst vinstintressen. Att bedriva verksamhet eller anläggningar med kommersiella förtecken kommer aldrig att bli aktuellt.”, skriver Blekinge IF i insändaren.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.