Reparerade brygga – riskerar höga böter för miljöbrott

Karlskrona Artikeln publicerades

Två personer i Karlskrona bötfälls för att ha genomfört bland annat reparationsarbeten vid en sjökant i kommunen utan att först ha anmält saken till länsstyrelsen.

De bägge personerna, som är bosatta i Karlskrona kommun, påbörjade arbetet med att reparera sjökanten och en båtupptagningsslip våren 2017. De har låtit riva ut den gamla sjökanten och placerat ut delar av en gjutform för den nya strandkanten. Den gamla båtupptagningsslipen ska också ha rivits ut och tillfälligt material lagts ut på bottnen.

En tillfällig utfyllnad på stranden har också gjorts, i syfte att skapa en plattform för en grävmaskin som skulle användas i arbete med båtupptagningsslipen. Dessutom har man låtit reparera en träbrygga genom pålning. Åtgärderna har också inneburit visst muddrings- eller grävningsarbete.

Arbetet har utförts utan att först informera länsstyrelsen, som avbröt arbetet den 24 mars 2017. Efter detta placerades en så kallad siltgardin utanför arbetsområdet för att begränsa grumligheten i vattnet. Enligt strafföreläggandet är det inte uppenbart att varken allmänna eller enskilda intressen skadats genom verksamheten.

Personerna ifråga åläggs nu att böta sammanlagt 42 800 kronor i dagsböter för otillåten miljöverksamhet.

Ett utfärdat strafföreläggande måste godkännas av den misstänkte, och har då samma verkan som en dom. Om den misstänkte inte godkänner strafföreläggandet kan åklagaren väcka åtal och saken prövas av domstol istället.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.