Patient förbjöds ringa närstående – IVO kritiserar landstinget

Karlskrona Artikeln publicerades

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) riktar nu kritik mot Landstinget Blekinge för hur man inskränkt friheten och rättigheterna för en patient som fått psykiatrisk tvångsvård.

Patienten ifråga tvångsvårdades under hösten vid den psykiatriska specialistsjukvården i Karlskrona. I samband med detta fattades det beslut om att inskränka patientens rätt att ringa sina närstående.

Beslutet att ta bort möjligheterna för patienten att kontakta närstående fattades den 15 oktober, men underrättelse om detta inkom inte till IVO förrän den 9 november. Underrättelse ska ske utan dröjsmål, vilket IVO i sitt beslut konstaterar inte har skett i detta fall.

Vidare bedömer man att det inte har redovisats tillräckligt tydliga och konkreta omständigheter till varför man inskränkt patientens rätt till telefonsamtal.

Underrättelsen visar att patienten vid upprepade tillfällen kontaktat närstående under olika tillfällen på dygnet, men enligt IVO visar det inte i tillräcklig omfattning om och i så fall på vilket sätt som närstående tagit skada av samtalen.

IVO konstaterar också att det av en bifogad skrivelse framgår att chefsöverläkaren haft kännedom om att underrättelsen dragit ut på tiden.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.