Planer på en helt ny skola i Karlskrona

Karlskrona Artikeln publicerades
Så här såg det ut när Lyckeby kunskapscentrum invigde sina nya lokaler. 2 bilder
Foto:Mattias Mattisson
Så här såg det ut när Lyckeby kunskapscentrum invigde sina nya lokaler.

En ny grundskola i Karlskrona till en prislapp av 100 miljoner kronor kan vara klar redan hösten 2019.

Investeringen är akut – eftersom det är fullt på kommunens centrala skolor.

– Det är ingen hemlighet att det kommer bli satsningar på skolan i vår kommande budget. Det krävs stora investeringar för att möta framtidens behov, säger Patrik Hansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Karlskrona.

Sydöstran har i en rad artiklar under veckan speglat platsbristen på skolorna runt om i kommunen. Samtliga grundskolor och förskolor är fullbelagda i centrala Karlskrona och Nättraby. På fyra skolor finns tillfälliga paviljonger för att lösa platsbristen och i Holmsjö har föräldragruppen kommit med ett eget byggförslag.

– För att möta framtidens behov behöver vi lokaler till en yta av en helt ny grundskola och något år efter en helt ny gymnasieskola, säger Tobias Ekblad, ställföreträdande chef för kunskapsförvaltningen.

I slutet på maj släpper den styrande koalitionen sin budget och mycket talar för att en ny grundskola till en prisbild på över 100 miljoner kronor kommer med i ramarna för 2018 eller 2019. Enligt budgetunderlaget från drift– och serviceförvaltningen som Sydöstran tagit del av.

– Vi kan inte vänta till 2020 med en ny grundskola. Målbilden är att en ny grundskola ska vara klar hösten 2019. Men det är viktigt att betona att det inte behöver handla om en ny investering. Det kan vara så att vi hittar lokaler att bygga om i storleksklassen som en ny grundskola. Det kan också vara så att vi hyr från en extern aktör, säger Patrik Hansson.

Var ska en ny grundskola finnas?

– Det handlar om centrala delarna av Karlskrona. Det finns begränsat med yta i centrum, utan vi tänker oss från Gräsvik och inåt, säger Patrik Hansson.

Hur behandlar ni förskolor och gymnasieskolorna i budgeten?

– Vi har redan tagit beslut om flera nya avdelningar till förskolan under 2016 och 2017, men det krävs ännu mer där och vi får se hur det blir när budgeten är klar. En ny gymnasieskola är det sista steget, men vi är väl medvetna om att det är bråttom där också.

När det gäller arbetet med en ny grundskola ska kommunen skapa en ny projektorganisation med kommunledningsförvaltningen, kunskapsförvaltningen, miljö– och samhällsbyggnadsförvaltningen och drift– och serviceförvaltningen.

– Det gäller att samverka för att hitta den bästa lösningen, säger Patrik Hansson.

Kunskapsförvaltningen ser stora utmaningar hur en ny grundskola ska se ut.

– Det går inte att göra något förhastat. Vi måste fundera hur den optimala skolan ser ut framöver. Så som kommunen byggde skolor förut bygger man inte i dag. Det gäller att anpassa sig till framtiden och det är en stor utmaning – men den ska vi klara. Något annat alternativ finns inte, säger Tobias Ekblad.