Polisens bästa tips i påsktrafiken: ”Var ute i god tid”

Blekinge Artikeln publicerades
Var ute i god tid för att undvika köerna i påsktrafiken. Det tipsar trafikpolisen i Blekinge om.
Foto: ANDERS WIKLUND / TT
Var ute i god tid för att undvika köerna i påsktrafiken. Det tipsar trafikpolisen i Blekinge om.

För den som ska ge sig ut i påsktrafiken i helgen gäller det att ta det försiktigt och tänka till. Att vara ute i god tid och ta det lugnt är några av polisens tips och råd till trafikanterna.

– Hellre framkommen än omkommen, säger trafikpolisen Petter Wahllöf.

– Skärtorsdagen och annandag påsk är några av våra mest trafikintensiva dagar under året. Det är många som ska hälsa på släkt och vänner, åka till sommarstugan eller ge sig ut med husvagnen. Vi kan också se en ökning av olyckor i trafiken under de här mest intensiva trafikhelgerna, säger Petter Wahllöf, gruppchef på trafikpolisen i lokalpolisområde Karlskrona.

Wahllöf tipsar om att den som ska ge sig ut i påsktrafiken bör vara ute i god tid samt planera och sin resa och färdväg.

– Kan man välja en annan dag och tid för sin resa bör man göra det för att undvika den värsta trafiken. Riskerna ökar i och med att fler är ute på vägarna samtidigt, säger han.

Men att välja mindre vägar för att undvika den värsta trafiken är inte någon god idé.

– Man bör välja större vägar med mittseparering om det går. Om olyckan skulle vara framme så minskar det risken för kollisioner och allvarliga skador. Genom att välja mindre länsvägar utsätter man sig för en ökad risk, säger Petter Wahllöf.

Fakta

Trafikpolisens bästa tips

• Var ute i god tid. Måste du åka samma dag och vid samma tidpunkt som många andra är ute på vägarna, eller kan du välja något annat tillfälle?

• Välj större vägar med mittseparering om det går. Det minskar risken för allvarliga olyckor.

• Håll avstånden. Det är helt avgörande för att hinna reagera och vidta åtgärder, annars är man chanslös.

• Lasta bilen på rätt sätt. Det är inte ovanligt att folk skadas illa av lösa föremål i bilen vid inbromsning eller kollision.

• Var nykter och pigg vid ratten. En trött förare har samma beteende som en som är påverkad och har sämre motorik och uppmärksamhet.

• Se över däcken. Kolla så att mönsterdjup och lufttryck är okej innan du ger dig ut på en längre färd.

Visa mer...

Att vara nykter vid ratten är såklart en självklarhet.

– Storhelgerna innebär också en viss konsumtion av alkohol och då är det viktigt att man tänker till, hjälps åt och kommer överens om vem som eventuellt ska köra och då får vara nykter. Har man druckit ska man inte köra.

Utöver ovanstående råd tipsar trafikpolisen också om att hålla avstånden, lasta bilen på rätt sätt, kontrollera mönsterdjup och däcktryck samt ta pauser eller vila en stund om man blir trött vid ratten.

Polisen i Blekinge planerar ett antal fordons- och nykterhetskontroller längs med länets vägar under den kommande storhelgen.

– Det som är i tjänst har som primärt uppdrag att vara ute på vägarna, synas och genomföra diverse kontroller, säger Petter Wahllöf.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.