Politiker motarbetades av "Rosenholms–anhängarna"

Karlskrona Artikeln publicerades
Hanteringen kring processen av den nya eventarenan har varit omdiskuterat. Brinova är i dag i full gång med att bygga den nya arenan.
Foto:Mattias Mattisson
Hanteringen kring processen av den nya eventarenan har varit omdiskuterat. Brinova är i dag i full gång med att bygga den nya arenan.

Oppositionen riktar skarp kritik mot den politiska ledningen kring hanteringen av den nya eventarenan.

Men det har också varit interna synpunkter i kommunen – där flera förespråkare ville bygga den nya eventarenan på Rosenholm – till en preliminär prislapp på 75-95 miljoner kronor.

– Frågan om en ny arena har varit en riktig långbänk och Femklövern löste inte den uppgiften under åtta år. Vi ville lösa uppgiften och ha ett högt tempo i frågan. Jag tar hellre kritik för hur vi gör något – än att vi inte gör någonting, säger Patrik Hansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Karlskrona.

Alla partier i Karlskrona utom Vänsterpartiet ville att den nya eventarenan skulle byggas på Trossö – i stället för tjänstemännens förslag som ville se den nya arenan på Rosenholm.

Kommunen har aldrig tagit fram någon kostnadskalkyl för en ny arena på Rosenholm – som skulle vara inriktad för handboll.

Men Sydöstran har bett två byggbolag uppskatta en preliminär kostnad för en arena på Rosenholm. De landar på en preliminär prislapp på 75-95 miljoner kronor.

Enligt kommunalrådet har "Rosenholms–anhängarna" inte underlättat för politikernas arbete.

– Hela den här processen har varit en svår resa. Det är många som visat motstånd och ville att arenan skulle ligga på Rosenholm. Det har funnits de åsikterna internt i kommunen och det har inte underlättat arbetet, säger Patrik Hansson.

Sydöstran har under veckan granskat hanteringen kring bygget av den nya eventarenan – en affär som kostar kommunen cirka 300 miljoner kronor på 25 år.

Den politiska ledningen har mött skarp kritik från oppositionen.

Kritiken grundar sig på att kommunen inte hade med något kostnadstak för hyran till Brinova som ska bygga den nya eventarenan – något som stod med i ett PM.

Sedan finns det ett stort missnöje mot det nya tilläggsavtalet som kommunen gjorde med Brinova.

Innebörden i avtalet är att Brinova ska betala fem miljoner kronor av hela saneringskostnaden och kommunen ska stå för resten – hela notan riskerar att hamna på över 28 miljoner.

Per Jonsson som är chef för drift– och serviceförvaltningen skrev under avtalet den 3 april 2017 för kommunen – men det var Patrik Hansson (S) tillsammans med kommunledningen som förhandlade med Brinova innan avtalet skrevs under.

Jan Nylander (KD) riktade skarp kritik mot det nya tilläggsavtalet och kallade det en katastrof – eftersom det inte finns något kostnadstak.

- Jag har inga synpunkter på projektet i grunden. Men det har gått för fort fram och det borde funnits ett gränsvärde i upphandlingen, säger Jan Nylander.

Varför har du intresserat dig i denna fråga?

– I slutet av sommaren blev jag uppringd från oväntat håll inom kommunen, med tanke på min kritik kring avtalen med KHK. Efter det samtalet klingade många varningsklockor att affären med Brinova inte gått rätt till.

Patrik Hansson ångrar inte hanteringen kring den nya arenan.

– Jag står för att vi valt det bästa alternativet och jag tror inte att kommunen hade klarat av att bygga en likande arena som Brinova kommer göra. Det man också ska tänka på är att vi slipper bry oss om byggpriserna som skenar iväg. Nu har vi en fast hyra och då påverkar inte byggpriserna oss.

Vad kan kommunen lära sig av detta projekt?

– Det har varit ett unikt fall. Men god planering är viktigt att tänka på framöver och hade det kommit in flera anbud kring upphandlingen så hade det varit en annan situation, säger Patrik Hansson.