Politiker möttes av demonstranter – ”Viktigaste frågan”

Karlskrona Artikeln publicerades
Tobias Federsel, Madeleine Norman, Christian Frinäs, Annie Karlsson och Celina Alentun.
Foto: Johan Svensson
Tobias Federsel, Madeleine Norman, Christian Frinäs, Annie Karlsson och Celina Alentun.

Under torsdagens kommunfullmäktige möttes politikerna av demonstranter som kräver ett bättre klimatarbete av kommunen.

– Detta är den viktigaste frågan. Vi måste vända trenden nu. Enskilda städer och kommuner kan göra skillnad. Här borde Karlskrona kommun vara ett föredöme, säger Annie Karlsson.

Under torsdagens sammanträde hanterades ett medborgarförslag som handlar om att Karlskrona kommun bör stärka sitt engagemang i klimatomställningen.

– Vi har 400 karlskroniter med oss i medborgarförslaget, säger Annie Karlsson.

Beslutet blev att Karlskrona kommun har svarat på medborgarförslaget.

– Det finns bra saker i svaret på medborgarförslaget, men jag tror inte att ni har förstått allvaret i frågan, sa Annie Karlsson, i talarstolen.

Miljöpartiet och Vänsterpartiet röstade för medborgarförslaget och ville verkställa förslaget i kommunens arbete.

– Vi gör saker som är bra för miljön i dag. men det arbetet som vi gör räcker inte, inte ens i närheten. Vi behöver tuffa mål. Karlskrona kommun har inget mål när det ska vara nollutsläpp, till exempel Uppsala kommun har satt som mål att de ska ha nollutsläpp år 2030, sa Olle Hilborn (MP), språkrör.

– Vi jobbar med en koldioxidbudget som kan vara igång nästa år. Vi håller på men en ny miljö– och klimatplan där vi behöver enas om något mål. 2030 är ett tufft mål, sa Magnus Larsson (C).

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.