Politiker vill anmäla ensamkommande för bidragsbrott

KARLSKRONA Artikeln publicerades
Christopher Larsson (SD) tycker att kommunen ska polisanmäla ensamkommande som efter en åldersbedömning fått sin ålder uppskriven av Migrationsverket.
Foto: Mattias Mattisson
Christopher Larsson (SD) tycker att kommunen ska polisanmäla ensamkommande som efter en åldersbedömning fått sin ålder uppskriven av Migrationsverket.

Sverigedemokraterna och Moderaterna vill att Karlskrona kommun polisanmäler ensamkommande som har fått sin ålder uppskriven. De menar att de gjort sig skyldiga till bidragsbrott.

I slutet av förra året skrev Sverigedemokraterna Göran Eklund och Christopher Larsson en motion där de väckte frågan om att polisanmäla ensamkommande som fått sin ålder uppskriven och efter det bedömdes vara över 18 år gamla. Man ville också kräva att de här personerna betalade tillbaka vad de kostat kommunen under tiden man trodde att de var minderåriga.

När saken debatterades i kommunfullmäktige under torsdagen fick de medhåll av Moderaterna, men många andra tyckte att det var helt fel väg att gå.

– Ensamkommande får inte bistånd från kommunen utan vi får en schablonersättning från Migrationsverket för att ta hand om den unga personen. Dessutom är det en osäker process med åldersbedömningar och vi kan inte veta säkert att den nya åldern är korrekt heller, sa socialnämndens ordförande Ingrid Hermansson (C).

Göran Eklund (SD) menade att det finns andra kostnader, till exempel för att ordna en god man åt personen, som ändå faller på kommunen. Christopher Larsson (SD) tyckte att det var självklart att alla brott borde polisanmälas och Morgan Kullberg (M) menade att om Migrationsverket skriver upp en persons ålder måste man kunna lita på det.

Johan Eriksson (V) påpekade att en del av dem som flyr hit kanske inte vet själva exakt hur gamla de är och det måste man också ta hänsyn till.

Ann-Louise Trulsson, politisk vilde, tyckte att det var en mycket dålig motion.

– Vill vi ha cynism eller medmänsklighet? Det här handlar om unga människor som försöker ta sig ifrån ett helvete och det är klart att de vill öka sina chanser att få stanna i Sverige. De försöker få en framtid och bättre möjligheter. Jag kan erkänna att jag hade gjort samma sak.

Yvonne Sandberg-Fries (MP) var inne på samma spår.

– Ska vi jaga personer som i mina ögon fortfarande är barn, eller finns det kanske andra saker som vi borde ägna oss åt i stället? frågade hon sig.

Efter en omröstning beslöt fullmäktige att avslå motionen. Samtliga Sverigedemokrater reserverade sig mot beslutet.