Potatis för hela slanten

Mat Artikeln publicerades
Per Olof Olsson, som driver Olsängs potatis tillsammans med sin bror Sven, berättar att de flesta skavankerna på potatisarna bara är skönhetsfel.
Foto: Mattias Mattisson
Per Olof Olsson, som driver Olsängs potatis tillsammans med sin bror Sven, berättar att de flesta skavankerna på potatisarna bara är skönhetsfel.

I omkring 90 år har Olsängs potatis levererat knölar. Men intresset för matpotatis minskar. Per Olof Olsson som driver företaget tillsammans med sin bror Sven tror att det beror på stress.

Det började för omkring 90 år sedan när Per Olof Olssons farfar började skicka potatis till Stockholm. Han hade en gård med sju mjölkkor och potatis som bisyssla och fick kontakt med stockholmare som behövde potatis. Per Olofs farfar brukade cykla till torget för att sälja potatis men nu fick han i stället skicka potatis via järnvägen.

1997 tog bröderna Sven och Per Olof över företaget. Den senaste tiden har dock matpotatisen fått konkurrens av andra kolhydrater. Det tror Per Olof beror på stressen och tidsbristen i dagens samhälle. Det måste gå snabbt och då har inte människor tid att först skala och sedan koka potatis.

– I de former vi jobbar med potatis går det ner. Men alla färdigrätter och färdigskalat till skolorna går bättre.

– Folk är superstressade i dag. De kommer hem från jobbet och det ska gå i 100. Jag förstår det. Jag tror att potatisen tappar för att det ska gå snabbt. Det är lätt att bara slänga i ris eller spaghetti. Många vill inte skala men det behöver man inte längre, säger Per Olof.

Nya sorters potatis har knappt något skal. Men han erkänner att branschen kanske är dålig på att gå ut med information på grund av pengar och tid. I dag finns det 90 hektar matpotatis kvar i Blekinge. Resten är stärkelsepotatis.

– Vi odlar inte själva. Vi har för lite mark och för stenigt, säger han.

I stället köper de in sin potatis från Kristianstad, Fjälkinge och Öland.

Femkilossäckarna är populärast.
Foto: Mattias Mattisson
Femkilossäckarna är populärast.

Per Olof tycker att man ska äta potatis eftersom det är gott och nyttigt. Dessutom går det att göra mycket av den. Själv kan han äta kokt potatis sex dagar i veckan.

Ska du göra mos råder han dig att välja den mjöliga potatisen King Edward. Många väljer dock fast i dag. Sorten Melody är populär och passar till att steka och koka om du vill ha en fast potatis.

Sedan finns det röda potatisar som Asterix och Mozart som många föredrar att koka eller göra klyftpotatis av.

– De börjar försvinna. Det är bara ett fåtal butiker som kan ha tre maskiner och kan ha röd. Det är ingen stor sort. Antingen hatar man den eller gillar den.

Du bör förvara potatisen svalt och mörkt, gärna i fyra grader. Se upp för mjuka och gröna potatisar. Mindre skavanker är dock inget att oroa sig för. Det mesta är skönhetsfel. Potatisen ska klara sig i 14 dagar och egentligen längre. Men efter 14 dagar finns det risk att den blir grön.

Den som många längtar efter just nu är färskpotatisen och den är redan på gång.

Fakta

Potatisskola

• Förvara potatisen i fyra grader.

• Ät inte mjuka eller gröna potatisar.

• Potatisar håller minst 14 dagar men oftast längre.

• King Edward är en mjölig sort som passar till mos.

• Melody är en fast sort som passar att steka och koka.

• Astrix och Mozart är röda potatisar som många föredrar att koka eller göra klyftpotatis av.

Visa mer...
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.