Prisad för smarta glasögon i vården

Blekinge Artikeln publicerades
Arnstein Njåstad prisades av SKAPA för sina smarta glasögon för vårdspersonal inom intensivvården.
Foto:Pressbild
Arnstein Njåstad prisades av SKAPA för sina smarta glasögon för vårdspersonal inom intensivvården.

Innovatören och IT-företagaren Arnstein Njåstad får länets utvecklingspris för sina smarta glasögon att användas inom intensivvården.

Med dessa på sig kan nu sjukvårdspersonal se all övervakning och eventuella larm utan att släppa fokus från patienten.

Karlskrona-företagaren Arnstein Njåstad och hans företag Nordic Industry Consulting tilldelas ett utvecklingspris på 25 000 kronor från SKAPA, som delar ut priser till innovatörer till minne av uppfinnaren Alfred Nobel.

Njåstads prisade produkt kallas SUCCCE och är ett verktyg för vårdpersonal och tillsammans med intensivvården på Blekingesjukhuset i Karlskrona har Arnstein Njåstad tagit fram smarta glasögon som ska underlätta för läkare och sköterskor att ha koll på sina patienter i kritiska situationer.

Systemet bygger på smart kommunikation på sjukhusets intensivvårdsavdelning där man har avancerad övervakning, diagnostik och akut behandling av livsnödvändiga kroppsfunktioner.

I dag kan flera larm gå samtidigt när det gäller liv och död – och dessa högljudda signaler och lampor kan skapa stress hos samtliga inblandade.

Det är här glasögonen kommer in i bilden, där ska man kunna se all nödvändig information, som till exempel EGKG och blodtryck, utan att behöva lyfta blicken från patienten. Glasögonen ska även kunna sortera larm efter nivå och relevans och skickar data till ansvarig personal.

– Vi är mycket glada för detta pris, det kommer att ge oss både råg i ryggen och den uppmärksamhet denna typ av projekt behöver för att nå fram i bruset. Men allt detta hade inte varit möjligt utan våra partners som HiQ, Fujitsu, Avalon, Landstinget Blekinge och BTH, säger Arnstein Njåstad i ett pressmeddelande.

Innan uppfinningen når marknaden ska det genomföras kliniska tester av glasögonen.

Fakta

Utvecklingspris

SKAPA Utvecklingspris är instiftat till minne av uppfinnaren Alfred Nobel. Syftet är att ge stöd åt uppfinnare så att de kan utveckla sina uppfinningar till produkter och tjänster på marknaden.

Förutom det nationella priset på 550 000 kronor får 24 länsfinalister vardera 20 000 kronor samt diplom.

Den 10 november 2016 presenteras länsvinnarna på mässan Eget Företag i Stockholm. Där får man också att få chansen att göra en kort, publik, presentation av sitt projekt samt att få det bedömt av en kvalificerad panel. De nationella vinnarna får sina pris under en stor Innovationsgala senare på kvällen.

Visa mer...