Problem med vildsvin – beslut om jakt runt villaområde

Karlskrona Artikeln publicerades
Så här har det sett ut i flera trädgårdar runt Bastasjö i höst.
Foto: Lennart Paulrud
Så här har det sett ut i flera trädgårdar runt Bastasjö i höst.

Flera villaägare i Bastasjö har under hösten haft problem med vildsvin som bökar upp trädgårdarna.

Kommunen har nu gett grönt ljus till jakt.

Det rapporterar P4 Blekinge.

– Vi har aldrig skjutit vildsvin i tätortsnära skogar tidigare, säger Mikael Wirbrand, mark- och exploateringsingenjör i kommunen, till P4 Blekinge.

Under hösten har kommunen fått flera samtal från villaägare mellan Bastasjö och Spandelstorp som haft problem med vildsvin.

Foto: Lennart Paulrud

– Det har varit många samtal från personer som fått sina trädgårdar upp bökade av vildsvin. Därför har vi beslutat om jakt på kommunens mark, Mikael Wirbrand.

När kan jakten inledas?

– Vi vill vänta till alla löv har ramlat av så sikten bli bättre. Det är en komplicerad jakt, eftersom det måste vara kulfång bakom djuret, säger Mikael Wirbrand.

Har ni några teorier varför det är så mycket vildsvin i området?

– Nu är jag ingen expert i det ämnet. Men det är mycket ekskog i området och det kanske är ont om mat efter den torra sommaren.

Enligt radiokanalen har Lyckeby scoutkår haft problem att genomföra sina aktiviteter – eftersom marken är förstörd runt deras stuga.

Kommunen har tidigare haft skyddsjakt på rådjur i området.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.