Riskfritt för förrådsplundrare

Blekinge Artikeln publicerades
Fler förrådsinbrott än på många år anmäls - men allt färre klaras upp.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Fler förrådsinbrott än på många år anmäls - men allt färre klaras upp.

Inte på fem år har tjuvar härjat i så många vinds- och källarförråd som de gjorde i fjol; polisen fick in närmare 14 500 anmälningar.

Därutöver finns ett mörkertal som är svårt att uppskatta, men om bytet blev klent, och inget försäkringsbolag kopplades in, underlät säkerligen de flesta att anmäla.

Procentuellt flest inbrott förövades i skånska Örkelljunga, med lite knappt 5 000 invånare. Omräknat till per tusen invånare noterades kommunen för 566 inbrott, berättar tidningen Hem & Hyra.

Riktigt lika illa var det inte i Blekinge. I Karlskrona anmäldes 53 förrådsinbrott; vilket innebär 81 per tusen invånare, i Ronneby 27, (93 per tusen,) i Karlshamn 19, (59 per tusen), i Olofström 8, (60 per tusen). Med 27 anmälda brott ställde sig Sölvesborg lite i en klass för sig; 156 pr tusen invånare.

I kommuner som Borgholm och Mörbylånga på Öland anmäldes inte ett enda förrådsinbrott under fjolåret.

Det som stjäls är mest elektronik, kläder och alkohol, men även allt från julprydnader till smycken och vapen. Och förvarar man dyrt och stöldbegärligt gods i sina förråd ska det mycket till om det ska utgå någon försäkringsersättning.

Av de 14 418 förrådsinbrott som anmäldes i fjol klarades bara 112 upp...