Så blir nya landstingsskatten

Blekinge Artikeln publicerades
Alliansen i regionfullmäktige bestämde sig till slut för ett förslag på en höjning av landstingsskatten med 50 öre. På bild Lars Karlsson (C), Erik Lindborg (KD), Alexander Wendt (M) och Nils Ingemar Thorell (L).
Foto: Mattias Mattisson
Alliansen i regionfullmäktige bestämde sig till slut för ett förslag på en höjning av landstingsskatten med 50 öre. På bild Lars Karlsson (C), Erik Lindborg (KD), Alexander Wendt (M) och Nils Ingemar Thorell (L).

En höjning av landstingsskatten med 40 eller 60 öre var det sagt. Alliansen ändrade sig dock i sista stund och presenterade ett förslag på 50 öre.

En höjning på 40 öre blev det dock till slut när röstningen var klar.

Bollen låg hos Sverigedemokraterna när regionfullmäktige under måndagen skulle fatta beslut om vilken budget som regionen ska styras med under 2019 och vilken skattesats som ska gälla.

Alliansen hade tidigare sagt att man ville höja skatten med 60 öre och Socialdemokraterna ville se en höjning med 40 öre. Alliansen hade också uppvaktat Socialdemokraterna för att tillsammans komma överens kring skattesatsen och eventuellt mötas på mitten. Det förslaget avvisades dock av Socialdemokraterna.

– Vi har lagt en skattehöjning på 40 öre och kommer inte att ändra oss, sa Christina Mattisson tidigare till Sydöstran.

Mycket riktigt stod hon och Socialdemokraterna fast vid det man tidigare sagt.

Foto: Mattias Mattisson
"Alliansen är ett svagt styre och då får de ta ansvar för den situation som de försatt sig i”, säger Christina Mattisson (S).

Alliansen däremot ändrade sig i sista stund, frångick sitt tidigare förslag och la fram ett nytt förslag om en höjning av skatten med 50 öre – det vill säga en skattesats på 12,14. Förändringen på tio öre motsvarar 33 miljoner i budgeten.

– Det går bättre än befarat. Vi har ingen anledning att begära ut mer, sa landstingsrådet Alexander Wendt (M).

Han var dock noga med att påpeka att marginalerna var små.

– Vi har stora förändringar och utmaningar framför oss. Vi behöver därför ta höjd för att kunna leverera den vård vi ska och upprätthålla vår del av samhällskontraktet, sa Alexander Wendt.

En sådan försäkran retade Sverigedemokraternas gruppledare Björn T Nurhadi.

– Enligt ditt resonemang så skulle man bara kunna ha en enda stor post som heter reserv. Det känns inte seriöst och realistiskt, sa han vänd till Alexander Wendt.

Oppositionsrådet Christina Mattisson var föga imponerad av Alliansens svängning och sa att hon förväntade sig mer av Alliansens första egna budget.

– Det är timmespolitik. Skattehöjningen är inte det man kommunicerat till sina väljare eller talat för i den här församlingen, var hennes omdöme.

Sverigedemokraterna har inte velat ha någon höjning av landstingsskatten alls. På bild SD:s Louise Erixon och Björn T Nurhadi.
Foto: Mattias Mattisson
Sverigedemokraterna har inte velat ha någon höjning av landstingsskatten alls. På bild SD:s Louise Erixon och Björn T Nurhadi.

Då M, KD, C och L styr i minoritet så låg avgörandet hos Sverigedemokraterna, i och med deras roll som vågmästare mellan de bägge blocken. SD själva har inte velat ha någon skattehöjning alls så länge inte ytterligare besparingar görs bland annat på kultur i regionbudgeten.

SD hade därför lagt ett eget budgetförslag med oförändrad skattesats och yrkade på oförändrad skattesats.

– Det är uppenbart att varken Alliansen eller de rödgröna vill ha vårt stöd, konstaterade Björn T Nurhadi.

Eget budgetförslag hade också Vänsterpartiet, med en föreslagen skattehöjning på 60 öre. Vänsterpartiets Erik Ohlsson sammanfattade också vad som stod på spel.

– Vi står inför en situation där minoritetsstyrets budget kan falla, sa han.

Det gjorde den dock inte. Alliansens förslag till regionplan för 2019–2021 med budget antogs med knapp majoritet och siffrorna 23–22, då SD avstod från att rösta på Alliansens eller Socialdemokraternas förslag.

Däremot blev skattehöjningen endast 40 öre – en skattesats på 12,04 – då Sverigedemokraterna i slutändan valde att rösta på Socialdemokraternas förslag, som fick 30 röster för och 23 emot. Vänsterpartiets tre ledamöter avstod från att rösta.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.