Så blir havets nya vakande öga

Karlskrona Artikeln publicerades
Så här ska det nya signalspaningsfartyget se ut, enligt FRA.
Foto: FRA
Så här ska det nya signalspaningsfartyget se ut, enligt FRA.

Signalspaningsfartyget Orion ska bytas ut. Efterträdaren byggs i Polen och ska utrustas i Karlskrona. Nu släpper FRA mer information om fartyget.

Försvarets radioanstalt (FRA) har visat nya bilder på hur försvarets nya signalspaningsfartyg ska se ut, vilket BLT var först med att berätta.

Det nuvarande signalspaningsfartyget HMS Orion har blivit ålderstiget och ska ersättas för att möta de nya kraven.

Fartyget byggs just nu på varvet Nauta i Gdynia i Polen, kölsträckningsceremonin genomfördes den 15 juni förra året enligt FRA:s årsrapport för 2018.

Sjösättningen av det 71 meter långa fartyget ska ske under 2019. Då görs hela inredningen klar och nödvändiga sjötester genomförs innan hon går till Karlskrona senare under året. Väl på plats i Karlskrona kommer installationen av signalspaningsutrustning att påbörjas. FRA låter meddela att ”nya förmågor” utvecklas samtidigt som det sker en modernisering av de redan befintliga systemen.

Uppdraget för fartyget och hennes besättning blir främst att genomföra signalspaning i sydöstra Östersjön.

Förutom fartyg har försvaret även tillgång till luftburen signalspaning. Flygplanen kan röra sig över stora områden på kort tid, men saknar den uthållighet och långtidsövervakning som kan genomföras med hjälp av ett fartyg, enligt FRA.

HMS Orion (A201) genomförde sin jungfruresa år 1984 och byggdes vid Karlskronavarvet. Det är något kortare än det nya fartyget, 61,2 meter, och har ett lägre deplacement om 1 205 ton, jämfört med det nya fartygets 2 300, enligt siffror som Dagens Nyheter tagit del av.

HMS Orion i hamn vid örlogsbasen i Karlskrona.
Foto: Mattias Mattisson
HMS Orion i hamn vid örlogsbasen i Karlskrona.
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.