Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Så ska en bostadskris motas

Blekinges befolkning kommer att växa de närmsta åren och då behövs det fler bostäder. Fler än vad som byggs i dag.
Blekinge • Publicerad 12 februari 2019
Lena Stävmo från länsstyrelsen i Blekinge.
Lena Stävmo från länsstyrelsen i Blekinge.Foto: Johan Hultgren

Om Blekinge hade följt samma befolkningsutveckling som resten av Sverige hade länet haft 30 000 fler invånare i dag, nästan ett helt Ronneby. Enligt rådande befolkningsutveckling kommer 20 000 nya invånarna dock att finnas i länet om 20 år, drygt tusen nya Blekingar per år.

För att undvika en bostadskris där invånarna måste stå i långa köer för att få ett boende behöver det byggas nya bostäder, såväl hyresrätter som bostadsrätter och småhus. Ja, hela bostadsområden.

Annons

Under tisdagen arrangerade länsstyrelsen en träff i Karlshamn dit politiker, tjänstemän, banker och byggföretag från länet var inbjudna.

– Vi har jobbat i två år med att ta ett samlat grepp på bostadsbyggandet och nu har vi tagit fram fem områden som är extra viktiga för att det ska bli fler lägenheter och hus i länet. Nu ska det bli konkreta förändringar, säger Lena Stävmo, som är samordnare för länsstyrelsens projekt.

Under mötet stod det klart att alla är överens om att det behöver byggas mer – men att det inte är självklart hur det ska kunna gå till. Bland annat finns det frågor om finansiering och kommunernas möjlighet att påverka vad som ska byggas var.

De fem områden som länsstyrelsen har tagit fram i samarbete med ett hundratal personer från den privata och offentliga byggmarknaden är:

1. Utveckla möjligheten att bygga – tillgången på byggbar mark.

2. Översiktsplanering/detaljplanerna.

3. Produktionskostnader och finansiering.

4. Kompetensförsörjning.

5. Samverkan.

Under varje område finns ett antal åtaganden som kommunerna ska ta sig an. Bland annat gäller det att förkorta tiden det tar för en detaljplan att antas och att utvärdera avkastningskraven på de allmännyttiga bostadsföretagen. Syftet med det senare är att öka möjligheten för nyproduktion av bostäder.

Annons

Man är även överens om att det behövs metoder för att skynda på byggstarter där det redan finns byggrätter – ett bostadsbolag som avvaktar ”rätt tillfälle” kan antingen påverkas att sätta igång, eller att avstå marken till någon som vill bygga nu.

– Under dagen ska vi ta in ytterligare åsikter och sedan ska ett dokument sättas ihop under våren. Det ska kommunernas länsstyrelser sedan få skriva på, det gör att hela länet jobbar åt samma håll och ska resultera i att det blir lättare för kommuner och privata aktörer att bygga bostäder, säger Lena Stävmo.

Johan HultgrenSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons